Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När det var Vilda Västern i Dalarna och i Sverige

Bälter Swen Ersson hjälpte Anders Pers köpa VLT

Annons

Bälter Swen Ersson var stridbar för liberela idéer i Sveriges

Santa Cruz, USA.

I dag kommer en bok ut om en istadig dalkarl som levde för mer än hundra år sedan. Varför ska man läsa boken om Bälter Swen Ersson i Mora just nu?

Tja, kanske därför att vi mitt i bråket om det amerikanska presidentvalet upptäcker att vi en gång själva har haft en Vilda Västern-politik på nära håll. Lika brutal, försåtlig, hänsynslös.

Bälter Swen levde i en tid när vår demokrati kunde styras av det slags snedvridna valsystem som nyss tycks ha berövat Hillary Clinton presidentposten i USA. Trots att hon vann mer än två miljoner fler röster i valet än sin motståndare Donald Trump.

Bälter Swens tid var en tid i Dalarna, när Stora Kopparberg och de andra stora skogsbolagen höll ihop om att pressa ner virkespriserna och på så sätt satte skogsbönder på svältkost. När politiskt rackarspel blockerade järnvägsbyggen som annars hade kunnat lyfta ekonomin snabbare. När judar var utestängda från flera yrken i landet.

Bälter Swen skapade nya möjligheter för folk i Dalarna och företrädde sin bygd i rikspolitiken. Han började med tomma händer.

Lärde sig allting själv. Hjälpte företag att komma igång. Köpte skog.Behärskade lagen lika bra som domarna. Förstod att ta betalt. Skapade sig en förmögenhet.Använde den till att stärka Mora.

En gång köpte Bälter Swen Grällsta gård söder om Sala. Han skickade en ung Morakarl han kände, som hette Anders Pers att sköta gården. Det klarade Anders.

Vid den här tiden blev Vestmanlands Läns Tidning till salu. Anders Pers ville gärna förvärva och driva tidningen. Men hade inte nog med egna slantar.

Då beslöt Bälter Swen att hjälpa honom och 1898 kunde Anders Pers träda till som ägare av VLT.

Jag har växt upp med fler liknande berättelser om Bälter Swen. Jag har också förstått att han inte var en ängel och att han hade gott om fiender.

Bälter Swens politiska hållning var utpräglat liberal. Liss Olof Larsson i Leksand var hans främste motståndare i riksdagen.

Han skällde Bälter Swen för Den vita räven när Swen kom i Moradräktens vita rock. Liss Olofs förtal och hans antisemitiska språk är inte så olika Donald Trumps metoder. Bälter Swen hoppades som Hillary Clinton på väljarnas röster med stöd av vad han hade uträttat. Inte för vad folk för ögonblicket ville höra.

Bälter Swen Ersson och hans tid är en spännande lärobok i vår politiska och ekonomiska historia. Jag förstår nu hur nya, effektivare arbetsmetoder i Östnor övervann det slags motstånd mot förändring, som än idag lamslår delar av den amerikanska södern.

Boken förklarar verkligheten bakom Ovansiljans bångstyriga skiftesregler: Små skiften i olika växtzoner klarar sig bättre än samlade ytor när en lokal missväxt slår till.

Boken skildrar också väckelserörelsens roll som drivkraft i nyföretagande I Dalarna på Bälter Swens tid.Lennart Thorslund i Mora som skrivit boken, har doktorerat i historia om Moras förvandling under Bälter Swens och Zorns tid. Att han själv länge har varit med i Moras politiska blåsväder gör inte boken sämre.

Annons