Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna dörren för frusna hemlösa

Många insatser görs i länet

Annons

Foto: Hasse Holmberg / TT

Hemlöshet finns året om, men när kylan kommer knackar fler på dörren till härbärgen och andra boenden. Hur hårda krav ska ställas på missbrukare? Och vilken hjälp ska man ge tiggare från Östeuropa? Runt om i länet grubblas det över dessa frågor.

I Hallstahammar öppnade nyligen ett härbärge med plats för tio personer, och dit är det okej att komma påverkad. Men personalen gör ändå en bedömning för att säkerställa att besökarna är säkra för sig själva och för personalen.

I Köping öppnades tidigare ett tillfälligt härbärge i Tunadalskyrkan, av kyrkligt aktiva. Social- och arbetsmarknadsnämndens ordförande menade då att kommunen visst erbjöd alla hemlösa plats, men att det var ett problem att folk inte "kan hålla sig nyktra" (14/1, Bblat).

Frågan om hur man bäst hjälper människor i missbruk är inte alltid lätt. I Sala stängde i fjol ett motivationsboende för missbrukare, och verksamhetschefen på socialtjänsten förklarade det med att "Brukarna fortsatte ta droger och kommunen kan inte ställa upp på att boendet kostar en massa pengar utan att det hjälper brukarna" (Sala Allehanda, 25/10, 2015). I stället skulle det satsas på fler övningslägenheter.

I Arboga har Socialnämndens arbetsutskott beslutat att ett motivationsboende ska öppnas i fastigheten Tornet, där det även finns HVB-hem och stödboende. Motkravet är nykterhet och drogfrihet (Bblat, 25/8).

När nu vintern kommer öppnas det också extra akutplatser för hemlösa i Västerås. Kommunen tror att den dessutom har upp till 100 EU-migranter, och även för den här gruppen görs insatser. Stadsmissionen, Västerås stad och Svenska kyrkan samarbetar för att hålla en mötesplats öppen två timmar om dagen.

Allmänna tiggeriförbud, liksom överdrivet strikta krav på drogfrihet och nykterhet, biter inte mot misären.

Lokalen ligger i hamnen i Västerås och Ana Bogdan som jobbar där berättar att värmen uppskattas av EU-migranterna: "Det första de gjorde var att gå in i bastun och värma sig med kläderna på" (SR, 1/11). Ett skäl till mötesplatsen är att trycket ska lätta på Stadsmissionens verksamhet i centrum dit många hemlösa västeråsare söker sig.

Frågan om EU-migranter har diskuterats, och diskuteras, flitigt. Sala införde som första kommun i landet förbud mot tiggeri på allmän plats, men några turer senare backade kommunen. "Nu har vi lagt ner det där", sa kommunalrådet Per Olov Rapp (S) (SvD, 13/8 2014). Kyrkor och välgörenhetsorganisationer engagerade sig i frågan, precis som på många andra håll i landet.

I Västerås får EU-migranter som sagt en del hjälp, men kommunen håller fast vid "24-timmarsregeln": de som övernattar i bilar och tält måste flytta på sig efter ett dygn. Allemansrätten anger den gränsen och den gäller för alla hemlösa. I somras revs ett stort läger i ett skogsparti.

Att det ska råda ordning och reda, och att brottslighet - såsom människohandel - ska bekämpas, skriver de flesta under på. Det finns förstås också en gräns för vad kommunerna kan hjälpa till med.

Men allmänna tiggeriförbud, liksom överdrivet strikta krav på drogfrihet och nykterhet, biter inte mot misären. När en genomfrusen människa knackar behövs en dörr som öppnar.

Annons