Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Det som känns rätt behöver inte vara rätt

Det intuitivt goda är inte alltid det rätta

Annons

God gärning att ge till tiggare?

En uppmärksammad och egentligen viktig debatt om godhet spårade ur innan den knappt hade börjat. I Fokus argumenterade Ann Heberlein att en god handling inte nödvändigtvis är rätt. Hon fick mothugg av Amanda Björkman i Dagens Nyheter som skrev att godhet inte ska vara ett skällsord.

Självklart ska det inte det, men man måste kunna ifrågasätta vad en god handling egentligen är.

Vi gör val hela tiden. När vi möter någon som tigger har de flesta personer i förväg bestämt sig för om de ska passera personen eller ge en slant i pappmuggen.

På liknande sätt väljer vi om vi ska köpa den KRAV-märkta eller den konventionellt odlade gurkan. Eller om vi ska stämma in i tongångarna om att det behövs en mer generös asylpolitik när vi läser om drunkningsolyckor i Medelhavet.

Första gången vi gör valet måste vi, om ens i bara några sekunder, hitta på en förklaring som rättfärdigar det val vi har gjort. Utifrån det skapar människor sig en världsbild som de gärna klamrar sig fast vid.

Särskilt när man har handlat utefter någonting man tror vara gott och som innebär någon form av uppoffring i tid eller pengar, hur liten den än var, kan det bli svårt att lyssna till fakta eller argument som talar emot den handlingen.

Ju mer övertygad man är om att det egna valet var det goda och det enda rätta, desto lättare blir det att ondgöra sig över personer som man anser gör fel. De är slappa, dumma och egoistiska. Eller rentutav onda.

Men en del saker är inte så enkla som de kan verka vid första anblicken.Så vad är det som insinueras här, kan man fråga sig. Är det fel att ge pengar till tiggare, köpa ekologiskt och att kräva en mer generös asylpolitik?

Nej. Inte fel. Men inte heller rätt. Man får väga de negativa konsekvenserna mot fördelarna. Det beror på vilket perspektiv man har och vad man vill uppnå med sin handling.

De som lyfter fram att pengar i muggen cementerar människor i fattigdom och utanförskap, att KRAV-märkt bidrar till svält och som anser att människor drunknar på medelhavet till följd av vår asylpolitik, agerar också efter vad de tror är gott.

Vill man göra gott är en bra början att sätta sig in i frågor så pass ordentligt att man kan göra mer intellektuellt avvägda val än att bara gå efter vad som råkade kännas intuitivt bäst från början.

Annons