Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Makthungriga politiker har en sjuk fixering vid vad människor gör i sovrummet

Hbtq-rättigheter inskränks runt om i världen

Annons

Efter dödsskjutningarna på en gayklubb i Orlando förra året tog Donald Trump tillfället i akt demonisera muslimer. Nu vill han göra det svårare för landets gay-personer.

De senaste decennierna har många landvinningar gjorts för alla människors rätt att älska (med) vem man vill. Men det håller på att förändras.

I Rio, Brasilien tillträdde i dagarna en homofientlig pingstpastor som borgmästare. I samband med den årliga Pride-paraden uttryckte flera av stadens invånare oro för vilka konsekvenser det kan få.

Vid Republikanernas konvent i USA i november ville man riva upp lagarna som tillåter homosexuella att gifta sig.

Den tillträdande vicepresidenten Mike Pence har haft en hårdför linje mot hbtq under hela sin politiska karriär och vill införa behandling mot homosexualitet för minderåriga.

Vidare vill Republikanerna ta bort hbtq från diskrimineringslagarna till förmån för religiös frihet. Det vill i klarspråk säga frihet att få kränka andra människor med hänvisning till sin religion.

Sammantaget betraktas denna nyrepublikanska linje som de mest homofoba någonsin i partiets historia.

Senare har Trump sagt i en intervju att han är "fine" med gay-äktenskap, men kommer troligtvis att tillsätta en konservativ domare i Högsta domstolen som kan vilja ändra domstolens beslut i äktenskapsfrågan.

Efter dödsskjutningarna på en gayklubb i Orlando förra året där 49 personer mördades uttryckte inte Trump någon sorg över det inträffade, utan tog tillfället i akt att demonisera muslimer.

Vladimir Putin har som bekant sedan tidigare gjort Ryssland till ett svårt land för hbtq-personer att leva i. Tyglarna fortsätter att stramas åt.

Nu har en hbtq-aktivist som sitter i fängelse, för att fredligt ha demonstrerat, flyttats till en hemlig plats efter att han öppet har skrivit att han har utsatts för tortyr. Ingen av hans anhöriga vet var han är och tillåts inte kontakta honom.

Även på flera håll i Europa har klockan vridits tillbaka för hbtq-rörelsen i takt med att högerpopulistiska krafter tar plats.

Förra året flyttade många från Polen efter att det konservativa partiet Lag och Rättvisa kom till makten. I Ungern har man sedan några år tillbaka skrivit in i grundlagen att äktenskapet endast är till för man och kvinna.

Det går att undra varför auktoritära och makthungriga politiska ledare så fixerade av vilka människor ligger med.

Man kan tycka att människors sex- och kärleksliv inte borde ha någonting med politik att göra, att samma lagar borde gälla alla. Men hbtq-rättigheter är tätt sammankopplade med hur demokratiskt, sekulärt och upplysningsorientat ett land är.

Det är också bland det första som brukar inskränkas när den liberala demokratins grundvalar bekämpas. Med förbud följer vanligtvis censur och andra typer av förtryck mot befolkningen. Hbtq-rättigheter kan därför ses som en temp på ett lands öppenhet generellt.

Hbtq-rörelsen banar en frihetlig väg för en mångfald av sexuella uttryck och könsuttryck för alla. Att klä sig som man vill, älska som man vill och helt enkelt vara den man vill. Oavsett om man identifierar sig i hbtq-facket eller inte.

Det berör de absoluta fundamenten av att vara människa. En tydligare markering för öppenhet finns knappt, vilket är hotfullt för dem som vill skapa ett slutet samhälle.

Demokratin är skör. I Sverige tar vi lätt för givet att mänskliga rättigheter respekteras här. Men det har inte alltid varit så och det finns inga garantier att det kommer att förbli så.

Därför är kampen för hbtq-rättigheter angelägen för oss alla.

Annons