Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

President Trump kunde leda till samlingsregering

Kan S och M enas om några tydliga reformer?

Annons

Skulle Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M) kunna regera tillsammans?

Liberalernas ledare Jan Björklund ställde nyligen till rabalder genom att föreslå att om de rödgröna är större än alliansen efter nästa val borde det bli en regering med Socialdemokraterna och alla borgerliga partier. Som alternativ kunde han tänka sig att släppa fram en regering med bara socialdemokrater och moderater. Huvudsaken var att regeringen hade majoritet och att Sverigedemokraterna ställdes vid sidan.

Tyskland och Österrike har och har haft breda majoritetsregeringar med socialdemokrater och kristdemokrater. Som om Socialdemokraterna och Moderaterna regerade här

Det har gått så där. Visserligen har det varit stabila majoriteter, men särskilt i Österrike har högerpopulistiska partier vunnit mark som en tydlig opposition till den styrande omaka koalitionen.

I Tyskland har de stora partierna förlorat stöd, även om de ännu enligt opinionsmätningarna har stöd av en majoritet av väljarna. Högerpopulistiska AfD har dock gått fram och är enligt mätningarna det tredje största partiet.

Så det verkar vara en tveksam idé att alla ansvarskännande partier ska bilda regering för att stoppa höger eller vänsterpopulister. Det kan i stället leda till att de får större utrymme. Jimmie Åkesson och SD skulle placeras i politikens centrum.

Däremot kan det finnas andra skäl för att skapa riktigt breda regeringar. De kan ge trygghet i en orolig tid eller skapa stabila majoriteter för större reformer.

Det var bra med samlingsregeringen under andra världskriget och nödvändigt att de Stalinkramande kommunisterna hölls utanför.Kan vi få ett liknande krisläge?

Nu ser det dessbättre ut som om Donald Trump kommer att förlora presidentvalet, men skulle han vinna kan Sverige hamna i ett utsatt läge. Det viktigaste är inte om Sverige är med i allianser, även om det finns goda skäl för Natomedlemskap, utan att det finns en tydlig motvikt till Ryssland.

När den saknas, som 1809 och 1940, är Sverige, och än mer Finland, illa ute.Trumps gullande med president Putin och idéer om att andra länder ständigt utnyttjar USA skulle kunna leda till en kris i Nato och att Ryssland saknar en trovärdig motvikt i Östersjöområdet.

Ett annat skräckscenario är att EU och Storbritannien bryts sönder, med ett oroligt och stökigt Europa.I sådana lägen kan en riktigt bred regering behövas. Så Donald Trump vore ett bättre skäl än Jimmie Åkesson för "jättekoalitioner"

Sverige står även inför flera stora utmaningar. Skattesystemet blir alltmer svåröverskådligt, bostadsmarknaden fungerar uselt och fler bostäder behöver byggas.

Personer med dålig utbildning, utlandsfödda som svenskfödda, har svårt att hitta arbete. Pensionssystemet är under press och utanförskapsområden har besvärliga problem.

Här vore det bra med stabila riksdagsmajoriteter för rejäla reformer. Det kräver i sin tur att Socialdemokraterna och Moderaterna kan enas.

I ett sådant läge finns en poäng med att bilda en stor koalition för att gemensamt ta fullt ansvar för förändringarna. Fast då bör uppgörelsen komma först och regeringen därefter bildas för att under en bestämd tid genomföra reformerna. Stora koalitioner under kort tid kan behövas, men då måste de i förväg veta vad de ska göra.

Annons