Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Är tyska SPD Alliansens drömsossar?

Annons

Grundtipsen, om SD ska hållas borta och inget block får majoritet, är nog ändå en S-ledd regering med stöd eller medverkan av C och L, eller en M-ledd regering som tolereras av L, C och SD.

Kan Alliansen hålla ihop efter valet?Foto: Mikael Fritzon/TT

I veckan kom Socialdemokraterna med en övertydlig invit till Centerpartiet. De skrev att ”Vi uppskattar Centern som konstruktiv och ansvarstagande kraft i svensk politik”. Tja, är det Centerns krav på minskad makt för facken, mer marknad, lägre skatter eller en återgång till den tidigare invandringspolitiken som S tänker på?

I kommuner som Västerås samarbetar visserligen S och C som det verkar gärna och bra, men i rikspolitiken finns stora åsiktsskillnader. Centerns Annie Lööf var också snabb med att återigen avvisa inviterna från S och tyckte att Socialdemokraterna i stället skulle ta ansvar och stödja en alliansregering. Liberalernas ledare Jan Björklund har också varit inne på att alliansen, om den inte får egen majoritet, efter valet ska samarbeta med S. Även statsvetaren Leif Lewin verkar på DN Debatt förorda en regering med hela alliansen och Socialdemokraterna. Expressens ledarsida vill i stället ha en regering med bara S och M.

Läget ser ut att likna det efter förra valet, då salig Decemberöverenskommelsen (DÖ) ingicks. Det verkar svårt för något block att få egen majoritet, och ingen, särskilt inte L och C, vill bli beroende av Sverigedemokraterna.

Socialdemokraternas tal om ansvar och samarbete har handlat om att andra partier ska låta dem leda regeringar.

Socialdemokraternas tal om ansvar och samarbete har handlat om att andra partier ska låta dem leda regeringar. De borgerliga kan däremot hoppas att det ska bli som i Tyskland, där Socialdemokraterna (SPD) av ansvar för landet och rädsla för nyval har gått in i ännu en koalition med det stora borgerliga partiet CDU.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har välkomnat SPD:s beslut att gå in i regeringen. Borde hon då inte på samma sätt stödja att S i Sverige tar ansvar och är med i eller stödjer en borgerligt ledd regering efter valet?

Samtidigt finns det en hel del önsketänkande hos allianspartierna. De har på eget bevåg sagt upp DÖ, som innebar att största block skulle få regera. De ska också rösta bort Stefan Löfven (S) som statsminister efter valet. Det finns också klara nackdelar om bara ytterkantspartierna blir kvar i opposition.

Varför skulle då Socialdemokraterna vara beredda att vara med och stödja eller vara med i en alliansregering? SPD fick stort politiskt genomslag i den tyska regeringen, men hur mycket kan S få bestämma över en alliansregering, som i många frågor står långt från S.

För inte tror väl Alliansen att S ska släppa fram en regering som sedan ska föra borgerlig politik med hjälp av SD:s röster.

För inte tror väl Alliansen att S ska släppa fram en regering som sedan ska föra borgerlig politik med hjälp av SD:s röster. Och vem tror att SD skulle uppträda som "dörrmatta" åt en regering som inte vill söka partiets stöd.

Så det lär bli stökigt. Grundtipsen, om SD ska hållas borta och inget block får majoritet, är nog ändå en S-ledd regering med stöd eller medverkan av C och L, eller en M-ledd regering som tolereras av L, C och SD.

Annons