Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Bättre för tonåringar börja skolan senare på dagen

Morgontrötta tonåringar är ingen social konstruktion

Annons

När ska väckarklockan ringa under tonåren?

Tonåringar som får börja skolan senare på dagen presterar bättre. Allt enligt ett inslag i SVT-nyheter i förra veckan.

Det är främst på morgonen som tonårselever kommer för sent till lektionerna. De har svårt att orka upp när väckarklockan ringer.

Smedhagsskolan i Stockholm tröttnade på de ständigt sena ankomsterna. Men i stället för att, som annars är populärt i dessa tider, "sända en tydlig signal om att regler ska följas" gav skolan efter och lät eleverna börja skolan klockan tidigast 09.00 på morgonen.

Resultaten har enligt rektorn varit positiva. Nästan tio år senare har koncentrationen och meritvärdet höjts. Närvaron är bättre.

Enligt en studie av 9000 elever vid University of Minnesota ökade välmående och studieresultat när eleverna började och slutade 50 minuter senare.

Det är heller ingen nyhet för föräldrar att tonåringar gärna sover länge (alltför länge, är det lätt att tycka) på morgonen om tillfälle ges. Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt handlar det om biologi.

Under puberteten accelererar hormontillväxt och hjärnan växer ännu. Allt detta kräver energi, och den biologiska klockan förskjuts med en eller två timmar.

Det är noterbart av två skäl. Det visar att biologi spelar roll. Puberteten är inte social konstruktion där beteendet bara styrs av osynliga eller synliga maktstrukturer och mer eller mindre förtryckande normer. Det handlar i mycket om hur hormoner påverkar sömn och dygnsrytm.

Det är också underligt att något som alla föräldrar och tonåringar har märkt av inte har påverkat skolstarten på fler ställen. Skoldagens början för mindre barn kan vara som nu, men mycket talar för en senare start på dagen under tonåren. För att sedan som vuxna anpassa sig till arbetslivets krav, och åter börja tidigare.

Nog verkar det smartare att låga biologins klocka styra i stället för at stöpa början på skoldagen för alla åldrar i samma form.

Annons