Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Behöver Moderaterna stödröster?

Annons

Lärdomar från Norge och Danmark

Moderaterna har det kämpigt i valrörelsen.

Vi borde bättre följa med vad som händer i andra nordiska länder. Populism och Finland tas upp i dag av Björn Nyberg från Vasabladet. Opinionsmätningarna i Sverige visar påtagliga likheter med hur det gick i senaste danska valet och Moderaternas uppgång och möjliga fall har tydliga paralleller till systerpartiet Høyre i Norge.

Opinionsmätningarna i Sverige visar påtagliga likheter med hur det gick i senaste danska valet och Moderaternas uppgång och möjliga fall har tydliga paralleller till systerpartiet Høyre i Norge.

I slutet av 1970- och början på 1980-talet gick Høyre mot mitten. Där fanns ett tomrum, socialliberala Venstre sprack på frågan om norskt EU-medlemskap. Høyre växte kraftigt, från 17,4 procent 1974 till 31,7 1981 och 30,6 procent 1985. Högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP) harvade runt 2-4,5 procent.

Men 1989 hände något. Høyre backade till 22,2 och FRP fick 13,0 procent. Høyre var 2005 nere på 14,1 procent, medan FRP hade 22,1. Därefter gick det bättre, i de senaste valen hade Høyre runt 25 procent, och är klart större än FRP. Partierna regerar numera dessutom tillsammans.

Parallellen till Sverige är tydlig. Högerparti går mot mitten, växer och blir stort. Men där öppnas ett utrymme till höger, och ett högerpopulistiskt parti med ett hårdare budskap kan växa. När det väl har slagit rot är det svårt att få det högerpopulistiska partiet att åter bli marginellt. Moderaterna får nu betala priset för försöket att bli brett och statsbärande.

Moderaterna får nu betala priset för försöket att bli brett och statsbärande.

I det danska valet fick S 26 procent, populistiska Dansk folkeparti 21 procent och det stora borgerliga partiet Venstre 19 procent. Därutöver fick borgerliga, socialliberala och vänsterpartier 3-8 procent. (Danmark har en tvåprocentsspärr till folketinget). Enligt opinionsmätningarna kan vi få ett liknande valresultat.

I Danmark bildade Venstre en liten minoritetsregering, nu förstärkt med borgerliga Konservative och Liberal Alliance. Det har spekulerats om en moderat miniregering här.

Nu finns dock några skillnader med Danmark. Dansk folkeparti är accepterat som samarbetspartner. I Sverige hoppas ännu Allianspartierna på att bli tillräckligt starka för att kunna regera i hop.

Just nu tyder opinionsmätningarna på att Moderaterna kommer att hamna en bra bit under 20 procent. Med ett så dåligt resultat skulle partiet få svårt att utgöra bas i en regering om Alliansen som helhet inte kommer i mål.

Just nu tyder opinionsmätningarna på att Moderaterna kommer att hamna en bra bit under 20 procent.

Tidigare har det spekulerats om att moderata väljare kunde stödrösta, i första hand på KD. Men nu ser KD, delvis genom en motsägelsefull kampanj där partiet plötsligt är kärnkraftsvänligt, något L har varit en lång tid, både för hårda tag om migration och för familjeåterförening, på väg att göra ett bra val och ligger klart över riksdagsspärren.

Så är det något borgerligt parti som behöver stödröster är det paradoxalt nog M. Skulle Moderaterna hamna långt under 20 procent, blir en redan svår regeringsbildning än mer besvärlig.

Skulle Moderaterna hamna långt under 20 procent, blir en redan svår regeringsbildning än mer besvärlig.

Anmäl text- och faktafel

Annons