Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Blir Centern blocköverskridande även i riksdagen?

Annons

Centerpartiet är ofta vågmästare i kommuner

Blocköverskridande styren finns i flera kommuner i Västmanland. Här representerat av Samarbete för Västerås. Hur blir det i riksdagen efter valet?Foto: VLT:s arkiv

Det är gott om brokiga styren i Västmanlands kommuner. Utöver regionen och några kommuner med mer traditionell rödgrön majoritet finns där S+MP+C+KD (Västerås) S+M (Fagersta) S+MP+V+L (Kungsör), alla utom S och SD (Arboga), alliansen (Skinnskatteberg), S+C (Surahammar), alliansen + lokalt parti (Sala).

Den här bilden går igen i övriga Sverige. SCB kom nyligen med statistik över vilka som styr runt om i Sveriges kommuner. Av riksdagspartierna är det bara Sverigedemokraterna som aldrig formellt ingår i något styre, även om deras röster någon gång, som i Skinnskatteberg, kan behövas för att de styrande ska få igenom sin budget.

Socialdemokraterna är med och styr i 63 procent av alla kommuner. På andra plats kommer Centerpartiet med 49 procent och Miljöpartiet med 44 procent. Näst största parti Moderaterna är med och styr i färre kommuner än både Centern och Miljöpartiet.

Den vanligaste blocköverskridande kombinationen är allianspartierna + MP, samma formation som styrde Västerås 2006-2010. Näst vanligast är S+C+MP, därefter S+C. Sammantaget är 43 procent av styrena i de olika kommunerna blocköverskridande, ganska ofta är något lokalt parti, som i Sala och Arboga, med.

Det är inte konstigt att det blir så här. Lokalpolitiken är pragmatisk, mycket styrs av statliga regler. Personkemin kan vara viktig.

Men en likhet med rikspolitiken är tydlig. Sverigedemokraterna hålls utanför det formella styret. Det kan bidra till att det har blivit så många brokiga styren, det är svårare att få ihop en majoritet när SD hålls utanför.

Här finns en likhet med rikspolitiken, och en viktig förklaring till att regeringsfrågan kan bli besvärlig efter valet. En annan likhet är att Miljöpartiet ofta är med och bestämmer. Partiet är eftersökt som samarbetspartner av både borgerliga och röda.

Vanan att styra lokalt låg nog bakom Miljöpartiets starka vilja att vara med i regeringen. Koalitionen med S har dock inte blivit någon lysande framgång, för att uttrycka det mycket försiktigt.

Värt att notera är att Centern på riksplanet i dag bestämt säger nej till att regera med S om inte hela Alliansen är med. Så är det inte lokalt. Det är långtifrån bara i Västerås och Surahammar som C samarbetar med S utan att alla allianspartier är med. Centerpartiet är mest av alla partier med i blocköverskridande styren.

På lokalplanet verkar arvet från 1950-talets samarbete mellan S och C leva kvar på flera håll. Det gäller att laga efter läglighet, och S-samarbete har då för C varit att föredra framför att bli beroende av SD. Får vi se något liknande i riksdagen efter valet eller är åsiktsskillnaderna om arbetsmarknad, företag, valfrihet i välfärden, och invandring för stora?

Läs mer:

Debatt: Lärarnas riksförbund: Skolan är viktigare än partitaktiken

Ledare: Ilska mot Centern för "sossekramande" är inget nytt

Annons