Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Blir svensk politik "Trumpifierad"?

Annons

Väljarflykt från mitten ger S-kris

Vad händer efter väljarkollaps för Stefan Löfven och Socialdemokraterna?Foto: TT

Det går knappt en dag utan nya inslag om hur dåligt det går för Socialdemokraterna. Nya opinionsmätningar, intern kritik blir gång på gång stora medienyheter.

För inte så länge sedan trängdes partierna i den politiska mitten. Socialdemokraterna accepterade mer av marknad och styrde flera europeiska länder. Högerledare som David Cameron i Storbritannien, Angela Merkel i Tyskland och Fredrik Reinfeldt ville modernisera och föra sina partier åt mitten.

Nu har Socialdemokraternas väljarstöd mer eller mindre fallit i hop i flera länder. De hotas av partier till höger och vänster. Högerpartier har som svenska M blivit alltmer "gamla" och allt mindre "Nya" och mitteninriktade.

Nu har Socialdemokraternas väljarstöd mer eller mindre fallit i hop i flera länder.

Socialdemokraterna i Sverige försöker nu hålla fast vid sin traditionella bas bland arbetare och hoppas vinna tillbaka väljare som har gått till Sverigedemokraterna. Hittills har det gått uselt, det är enligt mätningarna snarast SD som har gått framåt.

Socialdemokraterna förtjänar kritik för sin "kameleontpolitik" där det som var fel i går kan bli alldeles rätt i dag. Det finns goda skäl att från liberala utgångspunkter föredra en borgerlig regering efter valet.

Men det är skillnad på att förlora ett val och att kollapsa. Även icke-socialdemokrater har skäl att oroas om ett regeringsvant och över tiden ändå ansvarskännande parti helt tappar fotfästet.

Även icke-socialdemokrater har skäl att oroas om ett regeringsvant och över tiden ändå ansvarskännande parti helt tappar fotfästet.

Vänsterkritiker dömer ut partiets försök att behålla och vinna tillbaka arbetarväljare. Institutet för framtidsstudier har fått stort genomslag för en undersökning som hävdar att S-väljarna som gått till SD är förlorade. De skulle vara för sänkta skatter och vinstdrivna privata alternativ utöver att vara starkt mot invandring. Det bygger på knappt 500 väljare, vilka uppger att de tidigare har röstat på Socialdemokraterna.

Det är ändå ett litet underlag för att döma ut möjligheten att vinna tillbaka väljare. Men slutsatsen kan tilltala mediemänniskor och motståndare till omläggningen av migrationspolitiken, vilka brukar hävda att hårdare tag och uppmärksamhet åt migrationen bara gynnar SD. De kan dessutom sedan själva bidra till att sätta just den bilden genom att ägna mycket uppmärksamhet åt Socialdemokraternas migrationspolitik, och mindre åt andra inslag, trots att S skriver debattartiklar och gör utspel i många andra frågor.

Även uttalade S-motståndare till höger kan lockas av de här slutsatserna och hoppas på en framtida stabil majoritet för låga skatter och mer marknad.

Här finns dock anledning att se upp. Synen på före detta S-väljare påminner om debatten i USA. Där hoppas en del Demokrater vinna tillbaka arbetarväljare medan andra ser dem som hopplöst reaktionära rasister.

Den "snälla" vänstern i Sverige tycks se dessa väljare som förlorade, men i så fall skulle det bli mycket svårt att vinna en rödgrön majoritet. En försvagad socialdemokrati kan också stärka Vänsterpartiet, som är de mest kompromisslösa motståndarna till SD.

Det kan sluta som en "Trumpifiering" av svensk politik, där SD och Vänsterpartiet blir större och oförsonliga motpoler. Då försvåras sökandet efter politiska kompromisser, något som är nödvändigt i det svenska mångpartisystemet.

Det kan sluta som en "Trumpifiering" av svensk politik, där SD och Vänsterpartiet blir större och oförsonliga motpoler.

Här finns skäl att påminna om ett engelskt ordspråk som ungefär låter: Se upp med vad du önskar, det kan komma att infrias.

Annons