Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Bostadsbrist förstärker oron och missnöjet

Kan partierna göra upp om större omflyttning?

Annons

Fler byggkranar räcker inte för att klara dagens bostadsbrist.

Den politiska debatten handlar mycket om oro. Det finns det goda skäl till.Nya mätningar visar att betydligt fler kvinnor än tidigare är rädda för att gå ut i bostadsområden. Gängkriminalitet ger mord och bilbränder. Polis, ambulans och räddningstjänst har angripits och anställda trakasseras på bibliotek.

Förtroendet för polisen sjunker. Någon ökad närvaro har det i varje fall hittills inte blivit av centraliseringen av polisorganisationen. I Sala och Fagersta blir det färre poliser i år.Partiledarna tävlade i veckans riksdagsdebatt om att kräva hårdare tag. Till och med Miljöpartiet vill nu satsa på mer lag och ordning.

En del kunde allt ha gjorts tidigare. Statsminister Stefan Löfven (S) skulle skärpa straffen för innehav av handgranater.

Det är något som bland andra Roger Haddad (L) har krävt länge. Men bättre sent än aldrig.Här kommer det säkert mer fram till valet. Partierna drar åt samma håll och de har medborgarna med sig i kraven på hårdare tag och högre straff. Här kan det snarast vara bra med eftertanke, så att förändringarna blir effektiva och rättssäkra.

Förhoppningsvis går det också att enas om mer pengar till försvaret. Men på andra områden kan det kommande valet göra det svårare att komma överens. Valrörelsen ser redan ut att ha börjat, och då blir det svårare att göra upp med politiska motståndare.

Det är synd, för den ökande oron och otryggheten hör också samman med bristen på bostäder. Tidigare lågt byggande under flera år och den höga invandringen har gjort problemet akut.

Nu har bostadsbyggandet börjat öka. Det går knappt en dag utan artiklar om nya planerade bostadsområden, i varje fall i större orter. Men ändå är bostadsbristen allvarlig för utsatta grupper.

Det beror på att det tar tid att planera och bygga bostäder. Dessutom finns politiska risker med ett forcerat bostadsbyggande. En hel del väljare kan tycka att det går för fort och att det byggs för okänsligt när det förtätas eller jungfrulig mark bebyggs.

Därför vore mycket vunnet om omflyttningen kunde öka. Många har bostäder som är väl stora för dagens behov. Genom flyttkedjor kunde bostäderna användas mer effektivt.

Trångboddheten kunde minska om fler familjer med många barn kunde flytta till större bostäder eller flera kunde dela på ett hus eller större lägenhet.

Det är ingen hemlighet hur omflyttningen kunde öka. Men svaren är politiskt känsliga. Det handlar om mer av marknadshyror, återinförd fastighetsskatt och sänkt eller avskaffad reavinstskatt (flyttskatt).

Då skulle det löna sig mindre att bo kvar och mer att flytta. En bred uppgörelse om detta skulle innebära eftergifter för både vänster och höger, och förändringarna behöver vara varsamma.

Det är förvisso lättare sagt än gjort. Men förlorarna på en utebliven uppgörelse är lätta att identifiera. Det är de trångbodda och bostadslösa.

Annons