Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Brexit trasslar till det på Nordirland

Utträde ur EU stärker krav på enat Irland

Annons

EU är stor valfråga på Nordirland.

I dag är det nyval till det regionala parlamentet på Nordirland. Det är en påminnelse om att för inte länge sedan var terrorism mer förknippad med IRA och unionistiska extremister än med jihadister eller högerextremister.

Under flera årtionden från slutet av 1960-talet var konflikten på Nordirland våldsam och stora nyheter. IRA var nära att mörda Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher och Londonturister uppmanades att vara på sin vakt mot bomber. Papperskorgar, ett bra ställe att placera sprängladdningar, försvann från Londons gator och tunnelbanor.

Mellan 1968 och 1998 dödades minst 3500 personer i politiskt våld. Terroristerna i IRA hade förvånansvärt många anhängare bland amerikaner med irländskt ursprung. Jag minns en stilla utomhusmarknad i S:t Paul i Minnesota där det på en bil fanns en dekal om stöd till IRA.

Det handlar om nationell tillhörighet, men beskrivs ofta som en religiös konflikt. De flesta protestanter, unionister, vill att Nordirland ska vara kvar i Storbritannien, de flesta katoliker, nationalister, att landet ska förenas med Republiken Irland i syd.

Nu är det åter nyhetsinslag om murar som delar bostadsområden. Mycket verkar fastfruset i tiden. Falls road är en gata i hjärtat av den nationalistiska delen av Belfast med stort symbolvärde. Det var den också när Winston Churchill 1912 höll tal i Belfast!

Nordirland är inte heller fullt integrerat med övriga Storbritannien. De brittiska partierna ställer inte upp eller är obetydliga. De stora partierna är i stället unionister eller nationalister. Valsystemet är detsamma som på övriga Irland. Aborter och samkönade äktenskap är, till skillnad från övriga Storbritannien, inte tillåtna.

Våldet har i stort upphört, men Nordirland måste enligt fredsavtalet ha en samlingsregering. Så de hårdföra unionisterna i DUP styrde tillsammans med IRA:s politiska parti Sinn Fein.När Sinn Fein lämnade regeringen blev det nyval. Men efter valet måste partierna på båda sidor åter regera ihop.

Kanske kan framgångar för mer måttfulla unionister och nationalister göra samarbetet lättare. Men kravet på samling förhindrar mer "normal" politik om sakfrågor och med en tydlig opposition.

Storbritanniens utträde ur EU kan leda till hårdare motsättningar. En majoritet i Nordirland, främst nationalister, röstade för att vara kvar i EU.

I dag är gränsen till Irland mycket öppen, frågan är hur det blir efter EU-utträdet. För nationalisterna blir Brexit ett nytt skäl för att lämna Storbritannien.

Mycket har blivit bättre sedan fredsuppgörelsen. Men Nordirland förblir fyllt av motsättningar och paradoxer.

Annons