Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Centerpartiet duckar om statsminister

Centern är inte så tydligt
som det låter

Annons

Många väljare vill se Annie Lööf (C) som statsminister.

Centern har verkligen flyt just nu, medan det nästan är lite synd om Anna Kinberg Batra och Moderaterna. Partiet ser ut att förlorat väljare till Centern efter utspelet om att lägga en gemensam alliansbudget med syftet att med SD:s stöd fälla regeringen.

Då kunde det vara naturligt att de som har stannat kvar skulle gilla Kinberg Batra och hennes nya linje. Men enligt DN/Ipsos föredrar 30 procent av de återstående M-väljarna Kindberg Batra som statsminister. Bland samtliga alliansväljare föredrar 59 procent Annie Lööf (C) som statsminister. Bland rödgröna väljare är det 85 procent som föredrar Lööf framför Kinberg Batra.

När Centern i veckan presenterade sitt alternativ till regeringens vårbudget återkom förslaget att på sikt helt avskaffa Arbetsförmedlingen och ersätta den med privata alternativ. Förebilden är Australien.

Där fanns också förslag om fler poliser (det vill alla numera), avskrivna studieskulder för den som flyttar till Norrlands inland och bonus till landsting/regioner som kortar väntetider i sjukvården.

En del låter intressant, kanske vore det bättre att helt byta system om arbetsförmedling i stället för att som i sjukvård, skola eller äldreomsorg låta privata och offentligt drivna konkurrera.

Men är detta vad rödgröna väljare och Socialdemokraterna, som talar om att utveckla i stället för att avveckla den Svenska modellen, vill ha?

Centern har hittills hänvisat till att Kindberg Batra, eftersom M är största parti, är Alliansens statsministerkandidat. Men med dagens lilla skillnad mellan partierna i opinionsmätningarna och väljarnas tydligt starkare stöd för Lööf finns goda skäl att se Annie Lööf som statsministerkandidat.

Thorbjörn Fälldin blev för övrigt statsminister 1979, trots att M var några procentenheter större än C. Det har inte alltid varit självklart att ledaren för det största borgerliga partiet blir statsminister.

Centern har kunnat låta tydligt, eftersom partiet undvikit en ledarroll i Alliansen. Partiet har kunnat segla under "bekvämlighetsflagg".

Men den tiden är förbi. Nu har väljarna rätt att veta var en statsministerkandidat står. Därför behöver Centern och Lööf börja ge tydliga besked på riktigt.

Annons