Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Centerpartiet vill plocka sönder statsbudgeten

Slut på budgetläckor i förtid?

Annons

Centern kan tänka sig att stoppa delar av budgeten.

De hårt prövande Moderaterna har i helgen Sverigemöte. Kanske kan Centerpartiets senaste utspel om budgeten ge partiledningen lite mer arbetsro.

Moderaterna har fått kritik och tappat förtroende med förslagen att alliansen ska försöka fälla regeringen med en gemensam budget och vara mer öppna än tidigare för kontakter med Sverigedemokraterna. Förtroenderaset är inte förvånande. Att såpass nära nästa val vilja avsätta regeringen och ersätta den med en svag alliansregering verkar oansvarigt. I synnerhet som en sådan regering skulle behöva SD:s aktiva stöd.

Men samtidigt har Moderaterna pekat på ett problem med att DÖ i praktiken fortsätter att gälla. De borgerliga partierna är mycket kritiska mot inslag i den rödgröna budgeten, men kan inte göra något åt dem. Skattehöjningar drabbar företagare och löntagare. De kan tycka att kritiken är tandlös om oppositionspartierna inte försöker samla majoritet för att stoppa förslagen.

Centerpartiet, som har gått starkt framåt i mätningarna, riskerar här en svekdebatt. Partiet har kommit med ett eget förslag om hur dåliga inslag i budgeten ska stoppas.

Allianspartierna ska enas om att ta bort skattehöjningar och balansera det genom att också ta bort utgiftsökningar i budgeten. Med SD:s stöd kan detta sedan röstas igenom i riksdagen.

Det är tekniskt fullt möjligt att göra så, men frågan är om det strider mot andan i budgetordningen. Den bygger på att också en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget om det inte finns en majoritet för ett annat budgetförslag. De borgerliga partierna var mycket upprörda när under alliansregeringen de rödgröna tillsammans med SD stoppade i budgeten föreslagna skattesänkningar.

Om de är fullt finansierade bör riksdagen kunna göra mindre ändringar i budgeten. Men blir de många och stora sitter regeringen löst. Så Centern ger sig in på en oprövad och riskabel väg.

En fördel kan dock vara att alla dessa förhandsläckor om budgeten kan upphöra. För de ger oppositionen längre tid att fundera över hur förslagen ska stoppas.

Annons