Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Dags att avdramatisera vargjakten

Sverige är mycket mer restriktivt än Norge

Annons

Olika syn på vargen i stad och landsbygd

I år var det mer ordning på vargjakten. Domstolarna agerade samfällt och domsluten kom i tid för att det skulle gå att genomföra den beslutade licensjakten på 24 vargar, dock inga i Västmanland.

Som vanligt fanns det olika åsikter om det kloka i att tillåta jakt, men tonläget kändes ändå lägre än tidigare. Naturskyddsföreningen sa sig beklaga men respektera beslutet.

Under lång tid har vargjakten varit mycket infekterad med gott om inlägg och starka känslor för och emot. Beslut har överklagats i domstolar, och det har varit en fråga om vad den folkvalda riksdagen kan besluta utan att bryta EU-direktiv. För EU står över Sveriges riksdag, vilket vargvännerna gärna har påtalat.

I en ny doktorsavhandling ser Max Eriksson, bördig från Virsbo, vargjakten som en symbolfråga för att protestera mot landsbygdens underordning, för att använda ett uttryck i takt med tidsandan.

Inställningen till vargen har varit konstant i städerna, runt 20 procent vill se en minskad vargstam. Men på landsbygden har motståndet ökat från 2004 till 2014 till 40 procent. Som helhet vill runt en tredjedel ha en mer restriktiv vargpolitik.

Det finns en naturlig förklaring till att skillnaderna mellan stad och land har ökat, vilket Eriksson också framhåller. Fler har själva eller genom bekanta kommit i kontakt med vargen. Och de bor på landet. För det är där vargen finns.

Att fler har erfarenhet av varg beror i sin tur på att de har blivit betydligt fler. På fyra årtionden från nästan utrotad till 250–450 djur. Det är en mycket kraftig ökning. Det borde påverka synen på jakt. I synnerhet som vargarna är koncentrerade till en mindre yta av Sverige i Värmland, Dalarna, Västmanland, Örebro och Gävleborg.

Den svenska licensjakten på 24 vargar i år är som andel mycket mindre än i Norge. Där skulle 47 av närmare 70 vargar, uppemot 100 om de i områden runt svenska gränsen räknas in, skjutas. Sedan drog beslutsfattarna öronen åt sig och minskade antalet till 15. För att nu överväga att skjuta fler.

Det ska jämföras med en jakt på 24 av 250–450 svenska vargar. Så jämfört med Norge bör även vargkramande storstadsbor erkänna att den svenska jakten är måttfull och försiktig.

Annons