Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Dags för vuxna i rummet om talmannen

Annons

Talman behöver brett förtroende

Jessica Polfjärd (M), riksdagsledamot för Västmanland, har nämnts som ny talmanFoto: TT

Språkröret Gustav Fridolin (MP) tyckte i DN den 28 augusti att den person som har bredast förtroende i riksdagen borde väljas till talman. Det skulle då bli ett rent personval.

Fridolin kan misstänkas för att ha en räv bakom örat, då ett öppnare talmansval skulle öppna för fler än moderater och socialdemokrater. Men inte desto mindre borde fler ta fasta på förslaget att minska partipolitikens makt över talmansvalet.

Men inte desto mindre borde fler ta fasta på förslaget att minska partipolitikens makt över talmansvalet.

I andra konstitutionella monarkier som Danmark och Norge är det kungen/drottningen som leder sonderingarna om ny regering efter valet. Monarken förväntas då uppträda opartiskt och bara söka den statsminister som kan få bredast stöd i parlamentet.

Men i Sverige kom partierna överens om att monarken, som ärvt sitt ämbete och inte kunde ställas till svars, skulle fråntas uppgiften att utse regeringsbildare. I stället skulle talmannen få det uppdraget.

Det ger talmannen en mycket viktig och grannlaga uppgift, i synnerhet om det politiska läget är oklart. Och en hel del talar för oklarhet efter valet. Talmannen behöver då uppträda opartiskt och oklanderligt, och inte gynna det egna partiet eller blocket.

Andra partier har hittills haft en mer "partistisk" inställning. Socialdemokraterna har tyckt att talmannen ska komma från det största partiet, vilket i praktiken har betytt att talmannen alltid skulle vara socialdemokrat. När jag skrev om talmansvalet i somras undrade jag om någon socialdemokrat ville slå vad om att S skulle hålla fast vid den principen om SD blev största parti. Ingen antog utmaningen, och nog talar allt för S i så fall skulle byta "princip".

Allianspartierna har tidigare ansett att talmannen ska komma från största parti i största block. Men nu tänker de lägga fram ett gemensamt förslag även om de rödgröna blir störst. 1976 valdes sittande talman Henry Allard (S) om på grund av brett personligt förtroende, men det är hittills enda gången.

Turordningen efter valet är viktig. Riksdagen väljer talman direkt efter att den åter samlats. Om regeringen då röstas bort får den nya talmannen i uppgift att sondera ny statsminister. (Skulle Stefan Löfven avgå direkt efter valet blir det avgående talmannen Urban Ahlin (S) som får börja sondera).

En politisk strid om talmannen kan försvåra en redan trasslig regeringsbildning. Därför behövs i hög grad "vuxna i rummet" när talman ska utses.

En politisk strid om talmannen kan försvåra en trasslig regeringsbildning.

Statsvetaren och riksdagsledamoten Björn von Sydow (S) hade varit en utmärkt talman, men han lämnar riksdagen. Flera moderater och socialdemokrater, bland annat Jessica Polfjärd (M) från Västmanland, har nämnts. De är intressanta namn, men även ledamöter från andra partier borde komma i fråga.

För här bör det handla om gott omdöme och brett förtroende, inte från vilket parti talmannen hämtas. Riksdagsledamöterna behöver visa att de kan rösta på person hellre än på parti.

Anmäl text- och faktafel

Annons