Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Danska S vill strama åt flykting och invandringspolitiken rejält

Annons

Alltjämt stora skillnader mellan Danmark och Sverige om invandring

Tidigare var tonen mycket hård mellan danska och svenska politiker (utom SD) och opinionsbildare om invandring och integration. Nu kan flera partier i Sverige sägas ha kommit närmare den danska "stramare", som de säger där, politiken. Antalet har också i Sverige fått större betydelse, det finns en oro hos fler för att ekonomisk och social integration inte fungerar med hög invandring från länder som kraftigt skiljer sig kulturellt från Sverige.

Antalet har också i Sverige fått större betydelse, det finns en oro hos fler för att ekonomisk och social integration inte fungerar med hög invandring från länder som kraftigt skiljer sig kulturellt från Sverige.

Nyligen väckte ett "stramt" utspel från de danska Socialdemokraterna, systerparti till svenska S, stor uppmärksamhet. Förslaget innebär att alla asylsökande till Danmark ska skickas till läger i något annat land. Danmark sätter ett tak för hur många "icke västliga" invandrare som kan komma varje år. Landet ska bara ta emot kvotflyktingar och skärper kraven på familjeåterförening, liksom på anpassning.

Tanken på att stoppa den direkta asylinvandringen har i teorin många fördelar, och har bland annat förts fram i en krönika här på ledarsidan av Karl Beijbom. Människosmugglarna skulle inte behövas, tragedier på Medelhavet kunna undvikas, fler få hjälp för samma summa pengar.

Men frågan är om det vore praktiskt möjligt. Vilka länder vill stå som värd för de här lägren, och om antalet beviljade asyl varje år är fler än det antal mottagarlandet accepterar kommer köerna att bli längre, liksom tiden i lägren.

Flera gånger nämner danska S att Danmark är ett litet land. Danmark ser sig som mer hotat, medan den svenska synen snarare har varit "den humanitära stormakten". Det har nog gjort svenska makthavare mer optimistiska om hur väl integrationen av invandrare kommer att fungera. Danska S oroar sig också för ett mycket mindre antal invandrare än vad som har kommit till Sverige.

Flera gånger nämner danska S att Danmark är ett litet land. Danmark ser sig som mer hotat, medan den svenska synen snarare har varit "den humanitära stormakten".

Danmark ska också bestämma självt. EU ska inte få styra antalet flyktingar i enskilda länder.

Den tydliga målsättningen att hindra "ickevästliga" är främmande för svenskt språkbruk, och gränsdragningen blir svår och riskerar att bli diskriminerande. Det ska allmänt bli svårare att låta käresta och barn komma till Danmark, men särskilt svårt för boende i "utanförskapsområden". Det skulle, om något sådant infördes här, betyda att den som bor på Bäckby skulle ha svårare att låta en utländsk partner komma till Sverige än den som bor på Hamre eller i Kvicksund.

I Sverige växer kraven på att hindra religiösa friskolor. Danska S föreslår att friskolor med mer än hälften elever med utländsk bakgrund ska förlora sina bidrag, vilket nog i praktiken bara skulle drabba muslimska skolor.

Kritiker av dagens svenska politik brukar hävda att den har blivit alldeles för hård. Men jämfört med Danmark kvarstår stora skillnader.

Läs mer:

Debatt: Per Larsson: Moderaterna går i SD:s ledband?

Debatt: L-E Lindahl: Majoritet av aktivister emot majoritet i riksdagen

Debatt: Grönwalls Bengtsson: Vad är planen för ensamkommande?

Annons