Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Den socialdemokratiska kameleonten är sig lik

Annons

Den som gapar över mycket kan mista hela stycket

Kameleonten ändrar färg lika lätt som Socialdemokraterna byter åsikt.Foto: AP/TT

"Vi har inte hunnit det sedan tvärvändningen kom på riksplanet". Så svarar Kjell Ivemyr (S) i Hallstahammar om vad de tycker när Liberalerna påpassligt krävt att kommunen ska införa mobilförbud på grundskolorna.

Detta sedan Socialdemokraterna på riksplanet plötsligt anslutit sig till Liberalernas krav på ett allmänt mobilförbud i skolan (som Liberalerna inte själva genomförde när Jan Björklund (L) var minister för skolan). Nu står det på Socialdemokraternas hemsida att "Det ska råda ordning och reda i svensk skola. Därför presenterar vi ett vallöfte: Socialdemokraterna vill införa mobilförbud på lektionstid i grundskolan".

Det som var fel i går kan bli alldeles rätt i dag.

Den socialdemokratiska kameleonten är sig lik. Det som var fel i går kan bli alldeles rätt i dag. Marginalskatterna var inget problem och FP (nu L) huvudmotståndare 1988. Efter valet genomförde S tillsammans med FP den stora skattereformen med kraftigt sänkta marginalskatter.

Nyss kritiserade Socialdemokraterna Jan Björklund (L) för detaljstyrning, nu sluter de upp kring kravet att staten, och inte rektorerna, ska bestämma om mobilregler. Statsminister Stefan Löfven talar om att den som inte har rätt att vara i Sverige ska lämna landet. Så lät det inte före tvärvändningen om migration 2015.

Här verkar dock inte alla lokala socialdemokrater ha hängt med. I flera kommuner har de varit med och givit ekonomiskt stöd till personer som är i Sverige papperslöst/illegalt.

Socialdemokraternas taktik är lätt att genomskåda. De vill undvika strid om "ordning och reda" genom att också vara för hårdare tag. Därigenom ska frågor som skolmisslyckanden eller poliskris inte bli stora i valrörelsen eftersom skiljelinjerna mellan partierna ter sig små.

I stället vill Socialdemokraterna att valrörelsen ska handla om skatter och välfärd, där de hävdar att de borgerliga partierna och SD hotar den svenska modellen. Men hänger väljarna med kameleontens färgbyten?

Men hänger väljarna med kameleontens färgbyten?

Risken finns att de som ogillar de hårdare tagen går till V eller MP, och att de som gillar en tuffare politik föredrar originalen framför kopian.

Annons