Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Den starkes rätt gäller när USA tar taktpinne om Iran

Annons

Europeiska företag får ta skeden i vacker hand?

Kan hårda sanktioner från USA få Irans regim på fall?Foto: AP/TT

De senaste veckorna har det minst sagt varit mycket uppmärksamhet kring president Trump. Natomöte, besök i Storbritannien och toppmöte med president Putin. Klandervärda uttalanden som sedan fått tas tillbaka, oro hos allierade och hård kritik mot president Trump också i USA.

I sak har dock inget, ännu är det kanske bäst att tillägga, hänt. Nato finns kvar, liksom amerikanska trupper i Europa. Storbritannien förhandlar vidare om Brexit, sanktionerna mot Ryssland består.

Lite i nyhetsskuggan har dock USA satt ned foten om Iransanktioner. USA lämnade tidigare ensidigt kärnenergiavtalet med Iran och ska införa hårda sanktioner.

Lite i nyhetsskuggan har dock USA satt ned foten om Iransanktioner.

Även om det inte sägs rent ut handlar det om att försöka driva fram regimskifte i Iran. Här har Trump tydligt stöd av det egna Republikanska partiet

Tyskland, Frankrike och Storbritannien, liksom EU, ville stå fast vid avtalet och menade att det bidrog till att hindra Iran från att skaffa kärnvapen. Därför menar de europeiska länderna att handeln med Iran bör fortsätta.

USA har i veckan gjort klart att det inte blir några undantag i sanktionerna för europeiska företag. Det betyder i praktiken att europeiska företag kan tvingas välja mellan affärer med USA eller med Iran. Svaret är då ganska givet, det blir USA. Svårt att se hur EU ska kunna hindra det.

Det betyder i praktiken att europeiska företag kan tvingas välja mellan affärer med USA eller med Iran.

Om det i sin tur innebär att fler länder i praktiken deltar i sanktionerna mot Iran minskar skälen för Iran att hålla fast vid avtalet, vilket kan leda till kärnvapensatsning och ökad krigsrisk.

Det kan vara så att regimen i Iran faller om den ekonomiskt isoleras. Men sanktioner är ett trubbigt instrument, kommunistregimen på Kuba överlevde årtionden av USA-bojkott.

I det här fallet har EU och Sveriges regering åsikten att Iran inte bör isoleras. Men USA tycker annorlunda, och då ser företag här ut att tvingas följa USA i stället för Sverige och EU.

Men USA tycker annorlunda, och då ser företag här ut att tvingas följa USA i stället för Sverige och EU.

Trist, men USA under Trump ser ut att oftare tvinga fram uppslutning när andra inte vill. Den starkes rätt gäller.

Anmäl text- och faktafel

Annons