Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Dubbla budskap om föräldraledighet och assisterad befruktning

Assisterad befruktning ger kvinnor lång föräldraledighet

Annons

Ensamstående kvinnor ska nu få möjlighet till assisterad befruktning, som tidigare varit förbehållen personer i en parrelation.  Foto: Arkivbild

Det kommer, som framgått på nyhetsplats, att bli lättare för ensamstående kvinnor att bli med barn.

Landstinget ska betala för assisterad befruktning, sedan lagen ändrades i april. Då fick även ensamstående rätt att få barn genom provrörsbefruktning och insemination.

Det var en rimlig förändring som kan underlätta livet för ensamstående kvinnor som vill ha barn. Större delen av det politiska Sverige, utom SD och KD, stod bakom förändringen.

Men den går samtidigt på tvärs mot en stark strömning bland dem som stod bakom beslutet. För när det gäller kärnfamiljsföräldrar finns ett missnöje med hur föräldraförsäkringen fördelas.

Mamman anses ta ut för mycket och pappan för lite av föräldraledigheten. Därför finns starka krav på ytterligare kvotering, så att staten ska se till att föräldrarna ska dela lika, eller i varje fall mer lika än i dag.

Att ta ut lång föräldraledighet framställs som en kvinnofälla. Där finns också argument om hur viktigt det är för barnet att få en stark anknytning till båda föräldrarna.

Med det synsättet kan assisterad befruktning framställas som en "kvinnofälla". För när det från början bara finns en förälder (mamman) kommer hon att ta ut hela föräldraledigheten.

Här verkar det inte finnas någon sådan oro, utan de ensamståendes val att skaffa barn och därmed ha möjlighet till att ta ut hela föräldraförsäkringen respekteras och underlättas.

Statistiken tyder, vad vi än tycker om utfallet, på att ganska många kvinnor vill ha en lång föräldraledighet.

Med ytterligare styrning av tvåföräldersfamiljens uttag kan det enda sättet för en kvinna att ta ut en längre föräldraförsäkring vara att ensam skaffa barn, såsom genom assisterad befruktning.

Varför ska en rättighet för ensamförälder ses som en kvinnofälla för kvinnor i traditionella familjer? Bättre vore att i båda fallen lita på förälderns omdöme och egna val.

Annons