Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Dystert att ha fått rätt med tidig varning om Trump och Putin

Ta ändå en paus från Donald Trump under julen

Annons

Bättre julefrid genom att tänka bort Donald Trump några dagar?

I skuggan av terrordådet i Berlin träffades elektorskollegiet och valde Donald Trump till president. För väljarna valde inte president, utan elektorer i alla delstater och Washington DC. Sedan röstade elektorerna i varje delstat för sig om vem de ville ha som president.

Det blev en hel del medial uppmärksamhet om påtryckningar på enskilda elektorer i delstater som Trump hade vunnit att de ändå skulle rösta på en annan kandidat. Artiklar som stödde idén att elektorerna skulle rösta efter eget huvud fick spridning bland Trumpmotståndare.

Det var dock snarast ett exempel på ännu en åsiktsbubbla. För det var hela tiden mycket osannolikt att tillräckligt många elektorer skulle överge Donald Trump. Så blev det också.

Så visst blir Donald Trump president. Nästa möjlighet att stoppa honom om politiken spårar ur totalt vore riksrätt och avsättning.

Ingen omöjlighet, om tillräckligt många Republikaner vore beredda att avsätta en president från det egna partiet. Men ändå osannolikt i dagsläget.

Själv vet jag inte om jag ska skryta eller gråta över att ha fått rätt, när jag önskar att jag hade haft fel. Statsvetare och vi ledarskribenter kan påminna om bankrådgivare eller idrottsexperter. Bra på att förklara vad som har hänt och läget just nu, men ha svårare på att förutse framtiden.

Fast ibland blir det rätt. För exakt ett år sedan skrev jag på VLT:s ledarsida och varnade för Donald Trumps gullande med Vladimir Putin.

Trump låg redan bra till i opinionsmätningarna, men experterna trodde att stödet skulle minska när väljarna började rösta på allvar. Jag framhöll att reglerna i primärvalen ggjorde det svårt att stoppa den kandidat som får flest röster.

Experterna var säkra på att Trump skulle förlora mot Demokraternas kandidat, troligen Hillary Clinton. Men marginalen var inte massiv då heller i opinionsmätningarna. Så jag framhöll att Donald Trump ändå kunna bli president.

Redan för ett år sedan fanns ett mönster. Trump var konsekvent på en punkt. Han försvarade Ryssland och president Vladimir Putin.

Historien hade exempel på hur hårdföra ledare affärsmässigt hade enats på mindre länders bekostnad. Trumps syn på Putin borde särskilt få varningsklockor att ringa i Baltikum. Artikeln finns länkad till den digitala versionen av den här ledaren.

Den väckte få reaktioner. En pensionerad lärare nämnde artikeln med oroliga ögon på tågstationen. Jag fick Huh! som en kommentar på Facebook av en tidigare ledarskribent på Hufvudstadsbladet i Helsingfors, vilket stärkte min tro att finländare är mer lyhörda för säkerhetspolitiska faror och hot.

Mycket stämde tyvärr. Trump vann. Gott om oklarheter i den framtida politiken, men den konsekvent vänliga och överslätande inställningen till Ryssland och Putin har bestått.

Svenska politiker verkar fortfarande inte ha tagit till sig att det kan vara en helt ny och mycket farligare spelplan med Trump som president.

Fast nåja, det är ändå snart jul. Och ingen vet riktigt vad Trump vill. Så något konkret hot att oroa sig för finns ännu inte.

Låt oss därför några dagar tänka på annat än vad Donald Trump kan ställa till med. Men efter julen är det dags för ansvarsfulla politiker att börja agera.

Artikeln finns också på ledarbloggen, där den kan kommenteras

Annons