Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Enmanspopulism i Nederländerna skrämmer

Brokig partikarta i Nederländerna

Annons

Geert Wilders har sitt eget parti.

Har den högerpopulistiska vågen kuliminerat eller rullar den vidare? Nästa svar kommer den 15 mars när det val i Nederländerna (Holland).

Fast kanske är frågan fel ställd. Varje land har sina problem och politisk kultur. I internationella medier har talats mycket om att Geert Wilders högerpopulistiska Frihetsparti kan bli största parti.

Men det beror enligt dagens opinionssiffror väl så mycket på partisplittring som på framgångar för Frihetspartiet. I mätningarna får Frihetspartiet 16–17 procent, ungefär som SD här. Och trenden är snarast fallande.

Parlamentet (eller snarare andra kammaren) har 150 ledamöter, proportionellt valsystem och ingen småpartispärr. Det gör det lätt för små partier att få några mandat. Nu finns två konservativa kristna partier, ett djurrätts- och ett pensionärsparti.

Förr hade det inte så stor betydelse. Holland påminde om Finland med tre jämnstora partier på 20-30 procent var. Ingen blockpolitik, två brukade regera och det tredje vara i opposition.

Där fanns sedan länge de i dag så populära dubbla dimensionerna höger-vänster och moralkonservativ-frihetlig. På högervänsterskalan gällde Socialdemokraterna-Kristdemokraterna-Liberalerna. På moralskalan gällde Socialdemokraterna/Liberalerna-Kristdemokraterna.

Nu har de traditionellt stora partierna tappat mark. Nederländerna har styrts av en koalition av liberaler och socialdemokrater, något som har gjort att båda har förlorat stöd. Liberalerna i VVD konkurrerar dock i mätningarna med Frihetspartiet om att vara störst.

Socialdemokraterna ser ut att minska från 38 till 9–11 mandat. vilket motsvarar mindre än 10 procent av rösterna!

Kristdemokraterna var illa ute, men ser ut att den här gången gå framåt. Flera partier som Kristdemokraterna, D66 (vänsterliberaler) Gröna vänstern och Socialisterna ligger i mätningarna på 10–13 procent.

Inga av de andra partierna vill regera med Frihetspartiet. Det är inte konstigt.Wilders har långtgående krav som att stänga moskéer, förbjuda Koranen, lämna EU och stänga gränserna. Det handlar dessutom bokstavligt om Wilders parti. Han är den enda partimedlemmen och bestämmer därför politiken helt själv. Övriga som väljs kan inte påverka vad partiet tycker.

Det är surrealistiskt att ett sådant parti kan få så pass starkt stöd. Här i Sverige får Sverigedemokraterna kritik för toppstyrning och för att genom rikslistor få riksdagsledamöter utan lokal förankring.

Men det handlar ändå om ett parti med medlemmar och kongresser. Holländska Frihetspartiet är däremot enmansteater i ordets verkliga betydelse.

Ekonomiskt går det ganska bra för Nederländerna. Hyfsad tillväxt och arbetslösheten lägre än på fem år. Det har kommit betydligt färre asylsökande förra året än beräknat.

Trots detta finns en oro och osäkerhet som kan gynna Frihetspartiet. Nederländerna har länge varit ett samhälle där olika livsstilar och religioner har kunnat samsas.

Allt från strikt konservativa kristna på vissa orter till Amsterdams även för många svenskar långtgående livsstilsliberalism. Nu har muslimsk invandring fått modellen ur balans. Det ställs mer krav på anpassning och att "leva normalt".

Många partier kan behöva kompromissa för att det ska gå att bilda en regering utan stöd av Frihetspartiet. Det kan bli rörigt efter valet.

Läs också: Nederländerna inför burkaförbud

Annons