Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: EU och Storbritannien behöver varandra

Annons

Ingen kan få allt i förhandlingar

Premiärminister Theresa May pressas från flera håll om på vilka villkor Storbritannien ska lämna EUFoto: AP/TT

Det har sina sidor att ha president Donald Trump på besök i sitt land. Det fick den hårt ansatta brittiska premiärministern Theresa May erfara. Trump passade på att i en intervju för tidningen The Sun tala för att Storbritannien borde satsa på att undvika nära samarbete med EU efter utträdet, ett så kallat "hårt" Brexit. Bara då skulle det gå att få ett handelsavtal med USA.

Dessutom tyckte Trump att Mays rival Boris Johnson, som just lämnat regeringen i protest mot att den eftersträvar ett nära samarbete med EU, skulle bli en utmärkt premiärminister.

Trump tycks vara ute efter att försvaga och helst förstöra EU. Och gärna bidra till att demokratiskt valda ledare som May och Tysklands förbundskansler Angela Merkel faller.

Trump tycks vara ute efter att försvaga och helst förstöra EU.

Trump är skicklig i att upptäcka och utnyttja andras svagheter. I Storbritannien är särskilt det styrande Konservativa partiet splittrat i synen på EU.

En knapp majoritet av väljarna röstade i folkomröstningen för att lämna EU, men utan att veta på vilka villkor. I parlamentet finns egentligen en majoritet för att stanna kvar, eller i varje fall för att ha ett så nära samarbete som möjligt. Men en betydande del av de Konservativa ledamöterna, britterna har inte samma hårda partisammanhållning som i Sverige, kan tänka sig ett "hårt" Brexit, där det kan sluta med att det inte blir något avtal alls innan Storbritannien nästa år ska lämna EU.

I veckan presenterade regeringen ett förslag där britterna i praktiken skulle vara kvar i EU:s inre marknad för varor och för jordbruk, men inte för service och fiske. Den fria rörligheten, viktig för alla svenskar som arbetar och studerar, eller vill arbeta och studera i Storbritannien, ska inskränkas men det ska vara möjligt för EU-medborgare att arbeta och studera där.

Nu kan det äntligen bli fart på förhandlingarna om utträdet, men det krävs god vilja från flera håll för ett bra resultat. Risken är att flera parter i stället ser taktiskt på frågan.

Nu kan det äntligen bli fart på förhandlingarna om utträdet, men det krävs god vilja från flera håll för ett bra resultat.

EU-skeptiska konservativa kan fälla regeringen om de röstar mot inriktningen på ett nära samarbete. Men de kan då riskera nyval som ett vänsterinriktat Labourparti kan vinna.

Labour, som också är splittrat, kan å sin sida vara frestat att rösta mot regeringen just för att driva fram ett nyval. Skotska nationalister, som vet att det var en majoritet i Skottland för att stanna i EU, kan hoppas att ett hårt Brexit kan ge nytt liv i kampen för separation.

Ett hårt Brexit, som ger en tydlig gräns mellan Nordirland och Republiken Irland, riskerar också att leda till att den tidigare våldsamma konflikten åter förvärras.

EU kan å sin sida hoppas att ett hårt agerande i förhandlingarna kan göra att det blir brittiskt nyval och att Brexit rivs upp efter en ny folkomröstning. Men det kan också leda till ett "hårt" Brexit och ett sönderfallande Storbritannien.

Det senare vore verkligen inte i övriga Europas intresse. I ett läge där Trump verkar sträva efter att försvaga EU och Nato, framgångar för högerpopulister i flera länder och ett hotfullt Ryssland vore det extra farligt med ett splittrat och försvagat Storbritannien. EU:s förhandlare och ansvarsfulla Labourpolitiker borde därför vara beredda att stödja ett avtal om nära samarbete men med kompromisser, kanske ett avtal som Norges med lite extra "godis". Vilket skulle betyda att utträdet blir av men att banden förblir starka på flera områden. Det vore det bästa både för EU och för Storbritannien.

EU:s förhandlare och ansvarsfulla Labourpolitiker borde därför vara beredda att stödja ett avtal om nära samarbete men med kompromisser, kanske ett avtal som Norges med lite extra "godis".

Anmäl text- och faktafel

Annons