Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Flera önsketänker om regering efter valet

Annons

Vem tar vem kan vara viktigt för väljarna

Partiledare under riksdagsdebatt. Hur ska de ha det efter valet?

Sverigedemokraterna är sura på att Moderaterna ser ut att stänga dörren för samtal och samarbete. Men än mer sura på Centerpartiet, som vill återgå till mer av den tidigare flykting- och invandrarpolitiken. Partiledaren Jimmie Åkesson har sagt att får Centerpartiet inflytande på alliansregeringens invandringspolitik kan SD hellre stödja Stefan Löfven (S) som statsminister.

Centerledaren Annie Lööf vill ha en alliansregering, men säger nej till allt samarbete och kontakter med SD. Hon menar att Socialdemokraterna bör ta sitt ansvar och, om de efter valet är mindre än den samlade alliansen, stödja en alliansregering. Det oavsett om alliansen är större eller mindre än de samlade rödgröna. Liberalerna har varit inne på liknande tankegångar.

M och KD menar å sin sida att alliansen kan bilda regering efter valet även om de är mindre än de rödgröna. SD skulle riskera att förlora många väljare genom att släppa fram en S-ledd regering.

Även om flera S-kommunalråd i SvD 22 november kunde tänka sig att Socialdemokraterna bildar regering med hela alliansen finns det gott om skäl att säga nej. Alliansen sa upp Decemberöverenskommelsen, som innebar att S skulle släppa fram en alliansregering om de borgerliga partierna blev större än de rödgröna. Varför ska S då ändå göra detta, och till och med låta alliansen styra om de rödgröna är större?

SD har nu tydligt sagt nej till M och KD:s modell. Partiet kommer inte att stödja en alliansregering utan att få vara med och påverka.

Visst är det en poäng med att vänta med att spekulera om regeringsbildande tills efter valet. Väljarna bör få säga sitt.

Men väljarna bör slippa att köpa grisen i säcken. För tillfället verkar flera partier önsketänka om hur det ska gå att bilda regering efter valet.

En superbred regering där hela alliansen och S, och kanske MP, ingår vore olycklig. Det behövs ansvarsfulla oppositionspartier.

Efter valet går det inte att önsketänka. Då talar ändå mycket för att C och L, om de står fast vid sitt absoluta nej till SD, får samarbeta med Socialdemokraterna utan de andra allianspartierna.

Läs mer:

Insändare: Välj Löfven eller Åkesson

Ledare: Även vuxna politiker har sina problem

Insändare: Olika måttstockar för olika partier

Annons