Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Fortsatt önsketänkande om regeringen efter valet

Annons
Hur stora blir Socialdemokraterna och Moderaterna efter valet?Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade själv mycket om regeringsfrågan när han i måndags var i Västerås. Det visades bilder på Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M), Åkesson klagande över att de inte vill tala eller förhandla med SD.

Fullt förståelig kritik utifrån SD-aktivisters och SD-väljares perspektiv. Men de önsketänker om att många röster i sig skulle ge rätt att få påverka och styra. Regerandet avgörs av om det går att bilda fungerande majoriteter, inte av hur många röster ett parti har.

Regerandet avgörs av om det går att bilda fungerande majoriteter, inte av hur många röster ett parti har.

De partiaktiva och sannolikt också många av väljarna i Centerpartiet och Liberalerna är starkt emot att samarbeta med SD. En ändrad linje med öppningar till SD skulle ge interna uppror och sannolikt skulle en del väljare lämna de partierna. Det skulle i sin tur kunna leda till en rödgrön majoritet i valet och riksdagen. Något att tänka på för "allmänborgerliga" som vill att Alliansen ska stödja sig på SD.

Jimmie Åkesson gjorde på torget i Västerås åter klart att SD:s stöd till olika regeringar inte skulle bli villkorslöst. Här finns önsketänkande inom Alliansen. Den tror sig kunna regera om den blir större än de rödgröna, och en del tror att det ska gå även om de rödgröna blir störst. Men det förutsätter att SD agerar "dörrmatta", och det lär partiet inte göra.

Centerpartiet och Liberalerna önsketänker å sin sida om socialdemokratiskt stöd till en alliansregering. DÖ innebar att största block ska regera. Men den överenskommelsen har allianspartierna ensidigt sagt upp.

De ska efter valet rösta bort Stefan Löfven som statsminister. Men sedan tycker de att S ska släppa fram en alliansregering, det vill säga agera som om DÖ gällde. Dessutom skulle en borgerlig regering till stora delar sannolikt kunna få SD-röster för en ekonomisk politik som S menar vore att avskaffa den svenska modellen. Varför skulle Socialdemokraterna släppa fram en sådan regering?

Socialdemokraterna talar gärna om att SD ska isoleras, men det kan bara ske om de samarbetar med borgerliga partier. Här har C och L en viktig poäng, S behöver släppa tanken att alltid självt vara det dominerande partiet i regeringen. Men ska S alls fundera på att släppa fram en alliansregering, eller kanske en miniregering C/L, lär det bli bestämda krav om att en sådan regering inte får göra stora ändringar i lönebildning, arbetsrätt eller skatter. Och vill borgerliga partier gå med på sådana villkor?

Valutgången påverkar naturligtvis regeringsbildandet. Det skulle bli än svårare om S och M fortsätter att tappa stöd. En S-M regering bör fortsatt förbehållas krislägen.

Ännu förblir därför grundtipset att C och L efter valet får välja mellan att stödja en S-baserad regering eller en M-baserad regering. Den första utan stöd av SD, den andra beroende av SD-röster, men med större möjligheter att föra en borgerlig ekonomisk politik.

Ännu förblir därför grundtipset att C och L efter valet får välja mellan att stödja en S-baserad regering eller en M-baserad regering.

Anmäl text- och faktafel

Annons