Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Från föredöme till fiasko

Annons

Robert Mugabe blev diktator

Zimbabwes president Robert Mugabe har förlorat makten. Foto: Themba Hadebe AP/TT

Militären i Zimbabwe förnekar att den har tagit makten. Men det ser ut som en militärkupp, och då bör det också kallas militärkupp.

Få lär i dag sörja att president Robert Mugabe förlorar makten, men frågan är vad som kommer i stället. Kuppen verkar ha genomförts för att stoppa Roberts Mugabes fru Grace från att få makten. Hon är impopulär, men frågan är om alternativet Emmerson Mnangagwa, som Mugabe nyligen sparkade som vicepresident, är bättre. Han har öknamnet "Krokodilen" och var medansvarig för de grova övergreppen under 1980-talet, men ska ändå av omvärlden ses som en stabiliserande faktor.

Mugabe hade stöd från Sverige i den väpnade kampen mot den tidigare vita minoritetsregimen. Och inte bara i Sverige. I somras läste jag om den tidigare brittiske liberale ledaren David Steels memoarer, som skrevs 1989.

Steels far var präst i den dåvarande brittiska kolonin Kenya, och Steel var hela tiden konsekvent i sitt stöd för kampen mot rasåtskillnad och vitt minoritetsstyre. Steel är mycket positiv till Mugabe och hans styre, så nog märks det att memoarerna inte är nyskrivna.

Först såg det lovande ut, men det är således många som har anledning att vara besvikna över utvecklingen i Södra Afrika. Inte minst alla vi som på olika sätt stödde dåtidens befrielserörelser. Mugabe var en av flera motståndsledare i Södra Afrika, som efter att de fått makten har styrt enväldigt. Vanstyre har gjort att ekonomi och levnadsvillkor har försämrats.

President Kennedy sa att "de som gör fredliga revolutioner omöjliga gör våldsamma revolutioner oundvikliga". Då kolonialmakter eller vita minoriteter inte frivilligt släppte makten framstod den väpnade kampen som den enda utvägen. Men den har ett högt pris.

Det är sällan revolutionärer blir goda ledare för demokratiska länder efter att ha använt våld för att ta makten. Det är Robert Mugabe och den tragiska utvecklingen i Zimbabwe ännu ett exempel på.

Läs mer:

Ledare: Var Sverige Sovjets allierade i Afrika?

Debatt: Hjälp Zimbabwes blödande befolkning

Debatt: Brödet och fiskarna ville hjälpa länder att bli fria

Annons