Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Går det att stoppa Donald Trump i ett delat USA?

Nu kan bara Republikanerna hejda honom

Annons

Democrats abroad demonstrerade mot president Donald Trump på Medborgarplatsen i Stockholm.

I helgen var det många som demonstrerade mot valet av Donald Trump till USA:s president? Sammantaget miljoner i USA och många även i övriga världen.

Jag var med som "deltagare/observatör" vid demonstrationerna i Stockholm. Observatör som journalist, deltagare genom att bära kassen med det av två hemmagjorda plakat min amerikanska fru inte viftade med just då.

Det är tydligt att valet av Trump oroar och förvånar. Det ena hårda fördömandet efter det andra från talarstolar och på plakat. Tal om rasism, kvinnohat, okunnighet och kränkningar.

Det är markeringar och gör att demonstrationsdeltagarna kan känna sig bättre till mods. De har träffat likasinnade och har fått ropa ut sin avsky för Trump och hans demagogiska populism. Det stora antalet demonstranter har visat att det är många som tycker lika.

Men vad hjälper det? Donald Trump har tillträtt som president. Republikanerna har majoriteten i kongressens båda kamrar, liksom i de flesta delstaterna.

Kommer han att lyssna på demonstranterna? Knappast. Budskapet i Trumps valkampanj var just att vara emot "vänstereliten".

Deltagarna i Democrats Abroad mindre manifestation i Stockholm var mer praktiska och resultatinriktade än de stora demonstrationerna. Av de 100-150 deltagarna höll över tio egna små tal, amerikaner är bra på att tala offentligt.

Budskapet var tydligt. Nu gäller det att själva bli mer politiskt aktiva. Amerikaner i Sverige behöver se till att fler av dem bevakar sin rösträtt och deltar i valen i USA.

Snart är det nya val i USA. Då gäller det att fler av dem som bor i USA blir aktiva som kandidater eller valarbetare.

I USA är det vanligare än här att väljare direkt kontaktar valda politiker. Alla som bor i en valkrets eller delstat kan ställa krav och lyfta upp problem till "sin ledamot", även om de har röstat på ett annat parti.

Så väljare som är missnöjda med Trump kan föra fram kritik till politikerna i sin hemtrakt. Det kan särskilt gälla om politikerna är Republikaner, vilka då kan börja oroa sig för att inte bli omvalda.

Det talades också om att försöka påverka bekanta som hade röstat på Trump. Blir de missnöjda finns än större anledning för Republikanska politiker att oro sig och markera avstånd från presidenten.

Går det riktigt illa kan Trump ställas inför riksrätt och avsättas, men det kräver att flera Republikanska ledamöter skulle vara beredda att avsätta det egna partiets kandidat och valde president. Inte troligt, men inte heller helt orimligt.

Så här behöver det arbetas för att försöka vända opinionen. Men det finns en besvärlig hake.

USA har blivit alltmer politiskt delat. Många som röstar på Demokraterna känner inga Republikaner, och om de gör det undviker de att tala politik med varandra. Många av Trumps väljare menar att "eliten" föraktar dem, så de kan vara svåra att nå.

Det gör det desto viktigare att försöka. Åsiktsbubblor är ett hot mot politiska samtal och respekt för meningsmotståndare i USA, liksom i Sverige.

Det gäller även Demokratiska "vänsterbubblor". Så mycket vore vunnet om de på allvar försökte nå och tala med dem som tycker annorlunda och som röstade fram Donald Trump.

Annons