Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Gör det även lättare att gå i pension

Annons

Kortare utbildningar och bättre pensionssparande krävs

Socialminister Annika Strandhäll (S), kommenterar pensionsöverenskommelsen under en pressträffFoto: Claudio Bresciani/TT

Breda uppgörelser är bra för att de ska ge stabilitet, människor vet vad som gäller. Men om det fattas något eller något blir fel i uppgörelsen blir bredden en nackdel. För det är svårt att ändra och korrigera breda uppgörelser.

Så är det med pensionsöverenskommelsen. Den har fått beröm för att visa att ansvarskännande partier kan komma överens om långsiktiga uppgörelser. Det är tydligt att vi, glädjande nog, i genomsnitt lever längre. Därför blir det mindre pengar för den som går i pension tidigt. Det talar för att fler behöver arbeta längre.

Men samtidigt finns flera tunga invändningar mot delar av uppgörelsen, och frågan är om kan de ändras i efterhand eller om allt är skrivet i sten.

Att pensionerna blir lägre handlar inte bara om att vi lever längre, utan också om att vi i genomsnitt börjar arbeta senare. Enligt DN var etableringsåret 1990 21 år för män och 20 år för kvinnor. 2017 är det 26 år för män och 29 år för kvinnor, det senare sannolikt för att fler kvinnor skaffar sig högre utbildning.

Om fler började yrkesarbeta tidigare skulle de också kunna gå i pension tidigare. Politikerna borde se över om alla förlängda utbildningar verkligen är motiverade. Det vore bättre att korta en del utbildningar. Men än handlar kraven snarare om att förlänga utbildningar, senast för poliser. Här krävs ett omtänkande.

Uppgörelsen innebär också att den lägsta pensionsåldern höjs till 64 år, mer än vad som tidigare föreslagits. Här inskränks människors egna val i onödan. Varför ska inte den som på annat sätt tycker sig ha finansierat pensionsåren få ta ut en låg statlig pension tidigare?

Nu kan det dock vara svårt att pensionsspara på egen hand. Det fanns en poäng i att avskaffa skatteavdraget för pensionssparande, som i praktiken hade blivit olönsamt för alla utom dem med höga inkomster. Men det är märkligt att inte på annat sätt gynna långsiktigt sparande. I stället höjs skatten på investeringssparkonton, som kan fungera som pensionssparande.

Det hade också gått att något höja pensionsavgiften för att hålla upp pensionernas värde, men det ingår inte i uppgörelsen. Däremot har de annars så las-kritiska Liberalerna varit pådrivande för att tvinga arbetsgivarna att mot sin vilja att behålla äldre arbetskraft ännu några år.

När de flesta partierna är överens hoppas de undvika att pensionerna blir en valfråga. De som har långt kvar till pensionen är kanske inte så intresserade, liksom de som är gamla nog att inte påverkas av uppgörelsen.

Men många väljare som närmar sig pensionsåldern och nu får sämre villkor kan vara oroliga och missnöjda. Så partierna har goda skäl att lyssna på kritik och vara öppna för förändringar.

Läs mer:

Insändare: Lova att avskaffa orättvisorna för pensionärer

Debatt: Obetalt omsorgsarbete hindrar jämställdhet

Insändare: Började jobba när jag var 14

Annons