Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Gör det obligatoriskt att personkryssa

Kommunpolitiker tur och retur till riksdagen

Annons

Hur är det med personkryssandet i valbåsen?

Stig Henriksson var för en vänsterpartist unikt framgångsrik som kommunpolitiker. Egen majoritet för Vänsterpartiet i Fagersta, även om glansen flagnat efter att majoriteten förlorades. Därefter blev Henriksson riksdagsledamot efter att ha kryssats in före toppnamnet på listan Vasiliki Tsouplaki . Lite pinsamt i feministiska Vänsterpartiet, men det var så partiets väljare ville ha det.

Nu ska Henriksson sluta i förtid i riksdagen, så Tsouplaki kommer att träda in. Ännu en känd kommunpolitiker som tar steget till riksdagen.

Som framgått på nyhetsplats gäller detta även för Centern. De kända och erfarna kommunpolitikerna Carola Gunnarsson i Sala och Lars Kallsäby i Västerås vill båda till riksdagen. Gunnarsson står etta och Kallsäby tvåa på Centerns lista. Han utlovar dock en personvalskampanj för att försöka kryssa in sig i riksdagen.

Är det ett tidens tecken att kommunalråd satsar på riksdagen? Staten gillar att styra och ställa över kommunerna med lagar och riktade bidrag, så det kan ge mer inflytande att sitta i riksdagen. Men nog vore det bra om kommunalråd värnade kommunal självstyre också om de blir riksdagsledamöter.

Kommunal- och oppositionspolitiker bör också lättare få kryss, de är redan kända i den egna kommunen. Det bör gynna dem som kommer från större kommuner, och i Västmanland är Västerås i särkklass störst.

Men just Centern har tidigare varit svagare i Västerås än i andra delar i länet. Så Kallsäby får hoppas att trenden att Centern lockar liberala storstadsmänniskor håller i sig.

Personkryssandet kan dock slå fel. Det räcker med 5 procents kryss för att de ska räknas.

Men vad tycker de andra 95 procenten av partiets väljare om den kryssade? Det skulle bli mer rättvist om det blev obligatoriskt att sätta ett personkryss. Eller, för partier som bara förväntas få ett mandat, att ha flera listor med olika toppnamn.

Annons