Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Hela havet stormar i det hårt prövade Miljöpartiet

Annons

Hårda interna anklagelser i MP

Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin anklagas för toppstyre. Foto: Stefan Jarrevåg

Miljöpartiet kan glädja sig åt uppgörelsen om att ge nya öppningar för ensamkommande barn och ungdomar. Även om de mest engagerade flyktingvännerna kan ha invändningar är uppgörelsen en framgång för det hårt prövade Miljöpartiet.

Accepterandet av regeringens tidigare tvärvändning i migrationspolitiken, oförmågan att infria yviga löften om stoppad kolbrytning i Tyskland och problem med egna företrädare som den avgångne bostadsministern Mehmet Kaplan har lett till minskat förtroende och opinionsstöd i närheten av riksdagens fyraprocentsspärr.

Så nog behöver Miljöpartiet uppgörelsen om ensamkommande. Den skulle kunna samla partiet och gjuta mod och entusiasm inför en valrörelse i uppförsbacke.

Frågan är dock om det räcker. För de senaste dagarna har det kommit nya komprometterande uppgifter om internt bråk och sexuella trakasserier. Riksdagsledamoten Stefan Nilsson har efter anklagelser om sexuella trakasserier uppmanats att lämna partiet. Men han nekar och ska sitta kvar som politisk vilde.

Enligt Göran Eriksson i SvD anklagar utrikespolitiska talespersonen Pernilla Stålhammar en tidigare partitjänsteman, som hon har haft ett förhållande med. Tjänstemannen fick sluta efter att misstankar om otillbörliga kontakter med Ryssland.

Riksdagsledamoten Jabar Amin, som tillhört en oppositionell grupp i riksdagen har skrivit en mycket kritisk artikel med uppseendeväckande uppgifter om vad som händer i MP Västerbotten. Partiledningen ska, allt för att stoppa Amins försök att bli återvald, ha avsatt distriktsstyrelsen och styrelsen för Umeå samt manipulerat med vallängderna. Amin jämför agerandet med Erdogan i Turkiet och Mugabe i Zimbabwe.

Utifrån verkar det uppenbart att Miljöpartiet mår allt annat än bra. Ett parti i kris behöver agera tillsammans, men just nu haglar interna anklagelser.

Det handlar inte heller om småsaker, utan om otillbörliga kontakter med Ryssland och om att avsätta lokala styrelser. Det bådar inte gott inför valet.

Läs mer: Debatt: J-O Forsberg: S har förlorat sin heder för att vinna SD-väljare

Debatt: Miljöpartiet: Lika barn leka inte bäst

Annons