Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: I bubblornas sköna värld

Annons

Det offentliga rummet tappar mark

Näthandeln växer kraftigt, paketen blir fler.Foto: Pontus Lundahl/TT

Nyligen kunde vi på nyhetsplats läsa om tomma lokaler i Gallerian och eventuella planer på fler kontor. Centrum ser ut att bli allt mindre av västeråsarnas "vardagsrum" och mer av deras "kök". Restauranger och kaféer blir fler och tar över från butiker.

En fortsättning på utvecklingen mot mer av köpcentra utanför staden med gratis parkering? En ny debatt om förtätning eller fler gratis parkeringsplatser centralt?

Nja, kanske inte den här gången. Nu växer näthandeln, och det kan drabba även lättillgängliga köpcentra. Det är ännu enklare att beställa en vara hemma i lugn och ro och få den levererad.

Det kan ses som ännu ett tecken på "bubblifieringen" av tillvaron. Det har varit en hel del diskussion och oro över att fler lever i sina egna åsiktsbubblor. Misstron mot breda medier växer, istället hämtas information från medier och grupper med en åsiktsprofil som påminner om den egna. Det blir mindre utrymme för nya intryck och kontakter med dem som tycker annorlunda. Lite av "partipressens återkomst", med risk för ökade politiska motsättningar och polarisering.

Nya köpmönster ger också färre spontana kontakter. Det påbörjades redan när butiker i stadsdelscentra och lokala mataffärer slogs ut.

Nya köpmönster ger också färre spontana kontakter. Det påbörjades redan när butiker i stadsdelscentra och lokala mataffärer slogs ut. Lokalt kändes personalen i kassan igen och det var vanligt att oplanerat träffa grannar. Mindre vanligt att få nygamla kontakter i mer anonyma stormarknader. Men ändå betydligt vanligare att där stöta ihop med bekanta eller nya bekantskaper än när varorna köps hemifrån.

Även det fria skolvalet kan leda till att barn och föräldrar mest träffar andra med liknande intressen, det som fick dem att välja en speciell skola. Närskolan skapade samhörighet och kontakter i lokalsamhället, något som nu kan försvagas. Jag upplevde det själv när en dotter började i en skola inne i stan, det blev mindre kontakter med andra i det egna samhället.

Kanske kan även dejtingsajter och appar i "Metootider" bidra till färre spontana kontakter. Det kan vara säkrare att i förväg veta med vem och vad det handlar det om än att utsätta sig för risker för ovälkomna närmanden på krogen, föreningen eller på arbetet.

Det finns fördelar med alla de här trenderna. Risken att råka ut för något ovälkommet minskar, det blir större utrymme att aktivt välja vänner och bekanta. Men det finns också viktiga värden i att vara beredd på att träffa någon som är lite annorlunda eller som tycker annorlunda. "Gilla olika" brukar det i tidens anda heta. Men det är svårt att gilla olika om vi i det dagliga livet allt mer ser till att mest träffa "lika".

"Gilla olika" brukar det i tidens anda heta. Men det är svårt att gilla olika om vi i det dagliga livet allt mer ser till att mest träffa "lika".

Annons