Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: I USA bor kaos granne med övernitisk byråkrati

Städer gör revolt mot Donald Trump:

Annons

Los Angeles tillhör de städer som ska trotsa president Trump om illegala/papperslösa.

Ett av Donalds Trump vallöften var att ta i med hårdhandskarna med papperslösa/illegala invandrare. Först lät det som om alla drygt 10 miljoner (lite mer än Sveriges befolkning) skulle deporteras. Nu tycks det i första hand handa om dem som har begått brott, där en uppskattning skulle vara ett par miljoner.

Andra protesterar kraftigt mot planerna, fler stora städer har förklarat att de inte samarbetar med federala myndigheter om att söka efter papperslösa/illegala. Låter märkligt ur svenska perspektiv. Kan städer eller delstater driva en egen invandringspolitik på tvärs mot den centrala statsmakten?

Vi glömmer lätt att mycket beslutsfattande sker lokalt USA. Delstaterna kan ha mer makt mot den federala regeringen än medlemsländer har mot EU.

Samtidigt är det svårt att se några klara principer i synen på lokalt beslutsfattande. Det blir lätt att "beslut bör fattas på högsta möjliga nivå där min åsikt har majoritet".

Demokraterna och vänstern brukar vara för en stark federal stat medan Republikanerna värnar delstaternas självbestämmande. Men nu är det ombytta roller.

President Trump hotar med att dra in statsbidragen till städer som inte samarbetar om att deportera, medan Demokrater värnar städers rätt att sätta sig över federala lagar. Delstater kan försöka hindra president Trump i miljöfrågor.

Något liknande gäller narkotika. Några delstater har legaliserat cannabis. Trots att det finns federala lagar som kunde användas avstod president Obama från att ingripa. Kommer president Trump att agera hårdare?

USA kräver mycket information om de som lagligt vill besöka eller flytta till landet. När jag sökte om journalistvisum ville de bland annat veta vilka vapen jag hade hanterat under värnplikten.

När sonen till en amerikansk bekant skulle gifta sig med en kvinna från Filippinerna, fick föräldrarna gå i god för att de skulle betala eventuella bidrag till kvinnan. Reglerna för att få arbeta är krångliga, den som gör fel kan vägras inresa i åratal. Amerikanska medborgare utomlands måste fylla i detaljerade redogörelser för transaktioner på sina konton.

Allt detta ger intryck av en stark stat som har övernitisk koll på både invandrare och medborgare. Men samtidigt bor över tio miljoner i USA illegalt/papperslöst. Deras barn går i skolor, de har arbeten och är på väg in i samhället. Dessutom blir barnen också till dem som vistas i USA illegalt medborgare om de föds i USA.

Oavsett vad man tycker om det rimliga att leva som papperslös/illegal invandrare är det alldeles för många för att deportera. Det skulle inte fungera eller kräva orimligt hårda och bryska metoder.

Det är USA i ett nötskal. Landet med överdrivet hårda och byråkratiska kontroller samtidigt som många kan leva utanför samhällets radar. Väldigt osvenskt.

Vi kan dock få ett liknande dilemma. Regeringen har varit tydlig med att de som får avslag på asylsansökningar ska lämna landet. Rimligt i sak, annars kan vi lika gärna lägga ned den kostsamma och långa asylprocessen.

Men det kan handla om för Sverige stora tal. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har talat om uppemot 80 000 personer. Den förre danske statsministern Anders Fogh Rasmussen verkade i tv-samtalet med Fredrik Reinfeldt tveksam till genomförbarheten i att utvisa så många. Så vad gör vi om en riktigt stor grupp människor blir här papperslöst/illegalt?  

Annons