Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Illa när valvinnaren just har misshandlat en reporter

Journalister runt om i världen allt mer utsatta

Annons

Greg Gianforte i Montana misshandlade en reporter, men vann ändå valet.

Tänk tanken att om Anders Teljebäck, Denise Norström, Roger Haddad eller Olle Thorell blir arg på en enveten reporters frågor, tar tag i journalistens nacke med bägge händerna och trycker ner vederbörande i marken”, skrikande ”Jag är så trött på er!”. Reportens glasögon krossas i fallet.

Det är lyckligtvis nästan omöjligt att ens föreställa sig något sådant, Men så verkar det ha gått till i delstaten Montana i USA, där Republikanernas kandidat Greg Gianforte på kvällen före valdagen gav sig på en journalist från brittiska The Guardian.

Först förnekade Gianforte att det hade gått till så, men det fanns bandinspelningar och reportens version fick stöd av närvarande journalister från Fox News, en högerinriktad TV-kanal. Händelsen polisanmäldes som ringa misshandel. Tre tidningar i Montana bytte åsikt på ledarplats, och drog tillbaka sitt tidigare stöd för Gianforte.

Trots detta vann Gianforte valet och kommer att vara den lilla delstaten Montanas enda ledamot i representanthuset i USA:s federala kongress. Efter valsegern, men först då, bad han om ursäkt för sitt uppträdande.

Jämfört med vad journalister råkar ut för i andra delar av världen, som i Turkiet, kan ringa misshandel te sig mindre allvarligt. Även i Sverige kan journalister, som VLT:s Håkan Slagbrand nyligen, hotas och misshandlas. Men då handlar det om extremister eller om granskning av ljusskygga grupper misstänkta för brott.

Ändå är händelsen i Montana obehaglig. För det handlar om att en ledande politiker i ett land där pressfriheten finns med i författningen fysiskt ger sig på en reporter. Och ändå vinner valet och först efteråt ber om ursäkt.

Det handlar om kraven på förtroendevalda. För trots att det på många håll tycks finnas ett utbrett politikerförakt är kraven på förtroendevalda i praktiken hårdare än för andra.Det är förvisso alltid ett allvarligt brott när någon hotar eller misshandlar. Men vi bör ändå bli särskilt upprörda när politiker, som har till uppgift att vårda och förvalta demokratin, beter sig illa.

För demokratin bygger på att valda och väljare uppträder civiliserat, liksom på att makthavare accepterar att de kommer att granskas av oberoende medier. Samt att väljarna gillar och har förtroende för mediers granskning.

Här visar misshandeln i Montana på flera oroande tendenser. Många väljare tyckte uppenbarligen inte det var särskilt allvarligt att en reporter fick stryk av en ledande politiker, respekten för journalister och medier var undergrävd.

Politiker kan då i sin tur tro att det lönar sig att angripa medier i stället för att acceptera att bli hårt granskade. Här gäller det för oss i medierna att få ett större förtroende, men också för förtroendevalda att minnas att deras uppträdande har betydelse för att värna en vital demokrati.

Läs också: Ryan Zinke blir USA:s inrikesminister

Modiga murvlar som orkar kämpa behövs

Annons