Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Kommer Vänsterpartiet att isoleras längre fram?

Kan V fortsätta att ha inflytande utan ansvar?

Annons

Partiledare med inflytande utan ansvar

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt (V) kunde på Bäckby lägga ut texten om nackdelarna med vinster i välfärden. Ett minst sagt ofta återkommande Vänstertema.

Den här gången får även vi som i allmänhet tycker det är bra med privata utförare erkänna att det även finns nackdelar med det fria skolvalet. Stadsdelsskolor eller skolor i småsamhällen kan betyda mycket för lokal sammanhållning och utveckling.

De kan drabbas av en nedåtgående spiral av det fria skolvalet. Så verkar det vara med högstadiet på Bäckby.

Vänsterpartiets kritik av vinster är dock mycket mer långtgående. Det låter som det alltid går använda vinstpengarna till något "bättre".

Logiken blir då att vinster egentligen inte behövs i ekonomin. Men det har gått riktigt illa i alla länder som har prövat socialismen.

Nu står socialismen som tur är inte direkt på dagordningen i Sverige. Men Vänsterpartiet ser ut att gå öka i opinionen och Jonas Sjöstedt talar gärna om framgångar i budgetförhandlingarna med regeringen. Och om att det gäller att motarbeta Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet har i dag en behaglig sits. Partiet kan ta ansvar för egna framgångar i budgeten, men ta avstånd från annat regeringen gör. Inflytande utan helhetsansvar. Partiet kräver också att regeringen ska lägga fram förslag om att begränsa vinster i välfärdsföretag, trots att det vore meningslöst.

Det finns en stabil riksdagsmajoritet mot, så begränsningarna skulle inte genomföras. Men ett regeringsförslag skulle ge Vänsterpartiet mer utrymme att driva frågan.

Så visst påverkar Vänsterpartiet? Men hur går det i framtiden?

Det talas på flera håll om blocköverskridande samarbete för att hindra SD från att få inflytande. Det skulle antagligen, som i Västerås, leda till att Vänsterpartiet ställs vid sidan av.

Så om Vänsterpartiet når framgång med kravet att isolera SD kan det leda till att det egna inflytandet försvinner. Även om Vänsterpartiet får fler röster riskerar det att bli ett renodlat oppositionsparti. Dagens drömläge med makt utan ansvar kan bli kortvarig.

Annons