Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Kongressen bör avsätta Donald Trump

Ledare bör röstas bort, inte tvingas bort

Annons

Vem bör avsätta president Donald Trump?

Förre statsministern Göran Persson tror inte att Donald Trump kommer att sitta kvar i fyra år. Det kan tyckas väl tidigt att redan börja diskutera avsättning.

Men i takt med att presidenten som nu senast i ett tal och på en presskonferens angriper medier, kritiserar domare, förlorar medarbetare som tvingas avgå, i talet på lördagen felaktigt antyder att något allvarligt hänt i Sverige "i går" och har svårt att ta till sig negativa fakta lär fler ställa sig frågan om president Trump kan sitta kvar.

USA är ingen parlamentarisk demokrati, där regeringschefen tvingas avgå vid förlust av sitt partis eller parlamentets förtroende. Men trots att presidenten är folkvald, om än via elektorer, gör USA:s maktdelning det möjligt att avsätta statschefen.

Det har spekulerats en del kring en paragraf som säger att vicepresidenten och ministrar kan slå fast att presidenten är oförmögen att sköta ämbetet och att vicepresidenten då kan ta över. Det är i första hand tänkt att användas om presidenten blir akut sjuk.

Det verkar extremt osannolikt att personer som Donald Trump utsett skulle i praktiken förklara att han inte är vid sina sinnens fulla bruk och därför bör avsättas. Det vore också att använda paragrafen för något annat än den är avsedd för.

Däremot vore det fullt möjligt att ställa presidenten inför riksrätt. För en avsättning krävs en majoritet i representanthuset och två tredjedelar i senaten. Formuleringarna om vad som är brott som kan leda till åtal för riksrätt är tillräckligt flexibla, förseelser finns med, för att göra det möjligt för en klar majoritet att skrida till verket.

Så i praktiken handlar det om politik. Tillräckligt många ledamöter, sannolikt i sin tur påverkade av opinionsmätningar, måste anse att president Trumps agerande allvarligt skadar landet och att det finns någon konkret handling som kan motivera att en riksrätt dras i gång.

Det är dock ännu långt dit. Republikanerna har majoritet i kongressens båda kamrar, och mätningar visar att en majoritet av republikanska väljare, men inte av hela befolkningen, står bakom Trump.

Nu kommer hotet snarare från en mängd läckor som visar på brottsligt eller klandervärt beteende från personer i Trumps omgivning. Främst handlar det om kontakter med och misstanker om påverkan från Ryssland. Det är viktigt att frågan om Rysslands försök att påverka utreds grundligt.

Det är dock besvärande att så många läckor verkar komma från underrättelsetjänster. Det är viktigt att det finns "visselblåsare" som mot sina överordnades önskan tipsar medier och politiker om när staten går för långt eller döljer misstag och övergrepp.

Det är däremot illa om personer i underrättelseorgan, vilka ägnar sig åt omfattande avlyssning och annan övervakning, läcker med överordnades goda minne. Så kan det vara den här gången. Då påminner det mer om vänsterns tidigare ständigt återkommande misstankar om att CIA och andra organ i praktiken styr USA.

Nu är det en högerpopulist som är president och som dessutom verkar vilja ändra den tidigare tuffa politiken mot Ryssland. Då verkar det lättare för många att överse om underrättelseorgan försöker destabilisera makten.

I en demokrati är fomerna viktiga. Dåliga ledare ska röstas bort, inte drivas bort. Därför bör vi hoppas på att en majoritet i kongressen är beredd att avsätta Trump när det ser ut att riktigt spåra ur.

Annons