Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: M och KD: Gör slut ordentligt med Orbán

Annons

Viktor Orbáns storseger ger EU mer huvudvärk

Viktor Orbán vann valet i Ungern.Foto: AP

Valet i Ungern blev som väntat en storseger för premiärminister Viktor Orbáns Fidesz. Partiet ser ut att få knappt hälften av rösterna, men runt två tredjedelar av mandaten. Valsystemet med en blandning av enpersonsvalkretsar och proportionellt fördelade mandat (OBS ej utjämningsmandat som i Sverige) ger stora fördelar till det största partiet. Nästan 70 procent av väljarna röstade på Fidesz och det största oppositionspartiet Jobbik, partier som Centrum för Europastudier vid Lunds universitet liknar vid den nynazistiska rörelsen i Sverige.

Det är nog ändå att ta i, men regeringspartiet har byggt sin valrörelse på invandringsmotstånd, där Sverige har framställts som ett avskräckande exempel. Fidesz har också fått kritik för att stärka sin ställning genom att ändra valsystemet, samt försök att öka statens inflytande över domstolar och medier.

Viktor Orbán ger mest intryck av att vara en opportunist.

Ungern tar emot stora EU-bidrag, trots att landet får kritik för att tumma på demokratin. Viktor Orbán ger mest intryck av att vara en opportunist. Han började som glödande liberal, minns själv hur gott anseende Orbán hade på den tiden bland svenska Liberaler. Men nu har han fört partiet åt höger, och fått många väljare på att skrämmas om invandring.

Ungern har låga födelsetal och många unga har utvandrat. Så på sikt har landet större behov av invandring än Sverige, men ändå leder Ungern invandringsmotståndet i EU.

Valsegern visar hur svårt det blir att enas om en gemensam och tvingande migrationspolitik på EU-nivå, även om det skulle gynna Sverige. Det är en fråga som, på gott och ont, engagerar många. Så det skulle nog bli svårt att ta bort frågan från politiken med hänvisning till EU-regler som är mycket svåra att påverka.

EU borde kunna agera tuffare mot Ungern och hota med indragna bidrag om landet fortsätter att urgröpa demokratin. Här har Ungern skyddats av att Fidesz är med i konservativa och kristdemokratiska EPP, den största partigruppen där M och KD ingår.

Här har Ungern skyddats av att Fidesz är med i konservativa och kristdemokratiska EPP, den största partigruppen där M och KD ingår.

På senare tid har de svenska partierna höjt rösten och Gunnar Hökmark (M) har krävt att Fidesz borde uteslutas. Men de är själva kvar i gruppen, trots att det borde vara oförenligt för borgerliga svenska partier att ingå i samma EU-parti som Fidesz.

Annons