Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: MP-toppen gillar läget i politiken och i Sverige

Annons

De förr så missnöjda har blivit Sverigekramare

Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin kan inte vänta på en uppgång för MiljöpartietFoto: Peter Krüger, TT

Världen är genom klimatkrisen mer hotad än någonsin, men Sverige är bäst. Det senare beror i mycket på att Miljöpartiet har varit framgångsrikt i regeringen.

Det var i grova drag budskapet när Miljöpartiet i helgen hade kongress i Västerås. Språkröret Isabella Lövin höll ett sympatiskt tal om att det är viktigt att själv ställa upp som politiker och försöka göra skillnad på riktigt. Det har hon rätt i, det är lättare att kritisera än att själv vara med och ta ansvar.

Lövin och andra ledande miljöpartister är angelägna om att peka på vad Miljöpartiet har fått igenom i regering med Socialdemokraterna. Lövin lyfte fram sådant som kemikalieskatt, flygskatt, höjd bensinskatt, stängda kärnkraftverk, förbud mot uranbrytning och högre miljöanslag.

Lövin lyfte fram sådant som kemikalieskatt, flygskatt, höjd bensinskatt, stängda kärnkraftverk, förbud mot uranbrytning och högre miljöanslag.

Där fanns även kritik av de stora partiernas (läs M och S) valuppläggning, som beskrevs som att spela på oro och följa resultat i opinionsundersökningar. Lövin menade att Sverigebilden är orättvist mörk. Hon pekade på att fler har fått jobb, stor andel av befolkningen arbetar, färre är beroende av bidrag och att skjutningarna har blivit färre. Sverige är bäst eller bland de bästa i olika internationella mätningar. Kongressombuden applåderade och jublade.

Samtidigt verkar väljare och medlemmar utanför den partitopp som samlades i Västerås ha en annan och mer negativ syn. De minns vad MP har misslyckats med i regeringen, som tysk kolkraft, lägga ned Bromma flygplats och inte minst åtstramningen av migrationen.

Samtidigt verkar väljare och medlemmar utanför den partitopp som samlades i Västerås ha en annan och mer negativ syn.

Radioekot redovisade nyligen att Miljöpartiet inte har anmält vallistor i över 50 kommuner. Det är betydligt fler än förra valet. Även om några listor kan komma in senare är det oroande för Miljöpartiet. Likaså att medlemstalet har halverats sedan 2014.

Miljöpartiet går till val på att klimathotet är så allvarligt att det inte kan vänta. Migrationspolitiken ska bli minst lika generös som före omsvängningen 2015. Flygskatten ska höjas och det ska byggas höghastighetståg.

Det som finns kvar är oron för miljön, men i övrigt har Miljöpartiet har verkligen ömsat skinn. Partiet grundades i missnöje över hur Sverige utvecklades. Alla andra partier var motståndare. Där fanns tillväxtkritik, ofta motstånd mot byggplaner och en sympati för gröna vågens stadskritik.

Nu är Miljöpartiet mycket samarbetsinriktat och är med och styr på många håll. Sverige framställs som bäst och som ett föredöme. Det starkaste väljarstödet finns bland välutbildade storstadsbor.

Bilåkande ska bekämpas, och då behöver det byggas tätt. Stödet för en hög invandring gör, helt logiskt, att Miljöpartiet i dag bejakar befolkningstillväxt och att bygga många bostäder.

Stödet för en hög invandring gör, helt logiskt, att Miljöpartiet i dag bejakar befolkningstillväxt och att bygga många bostäder.

Det är en hel del signalpolitik. Senast skulle det bli rejäla straff för nedskräpning, men att utan polisen skulle ägna mer tid än nu på att jaga nedskräpare.

Talarlistan på kongressen skulle könskvoteras, men det gick inte riktigt för att varje människa ska samtidigt själv bestämma sitt kön. Det hade en hel del talare inte gjort, och då räckte det inte med att namnen på talarlistan var traditionellt manliga eller kvinnliga. EU-listan ska kvoteras, fast om två kvinnor får mest stöd ska de ändå få de två första platserna. Så trendkänsligheten kan ställa till trassel.

Partitoppen ser ut att gilla dagens läge, men vad säger väljare och partiets gräsrötter?

Annons