Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Mystiken tätnar om budgeten och regerandet

Vad vill Socialdemokraterna förhandla om?

Annons

Statsminister Stefan Löfven(S) vill gärna förhandla om budgeten

I helgen framhöll statsminister Stefan Löfven (S) i Ekots lördagsintervju att dörren står öppen att diskutera budgetfrågor. Detta sedan den borgerliga oppositionen lagt fram tre olika förslag om att stoppa hela eller delar av nästa års budget.

Löfven menade att de borgerliga partierna hade tvingat Socialdemokraterna att göra upp med Vänsterpartiet, fast å andra sidan hade alla budgetar som gått igenom med Vänsterpartiets stöd varit bra. Han framhöll att alla partier utom Sverigedemokraterna kunde få samtala om budgetfrågorna.

Liberalernas ledare Jan Björklund sa i SVT:s Agenda att om regeringen kallar kommer oppositionen, men han trodde hur som helst att regeringen skulle backa hellre än att riskera ett nederlag i riksdagen. Björklund nämnde flygskatt, de så kallade 3:12 reglerna för företag och att fler ska betala statlig inkomstskatt som de skatter där regeringen behöver backa.

Nu är ju regeringen redan överens med Vänsterpartiet om de här skattehöjningarna. Så en ny förhandling skulle innebära att Vänsterpartiet i efterhand kan bli avhängt.

Det märks att valet närmar sig och att nästa års budget är en valårsbudget. Regeringen har redan genomfört ett antal skattehöjningar, och fortsätter på den inslagna vägen.

Det gör det mer angeläget att få stopp på fortsatt höjda skatter. Men det är inte heller lockande för de borgerliga partierna att ta över med SD:s aktiva stöd.

Socialdemokraterna säger sig vilja samarbeta, men deras utåtriktade budskap handlar om att värna välfärden och kritisera borgerliga skattesänkningsförslag.

Det är därför inte så konstigt att budskapen är oklara. Det kan därför bli osäkert och nervöst i politiken under hösten, men grundtipset är att regeringen får backa åtminstone om någon skattehöjning.

Men i grunden är det bra att åsikterna om skatter går i sär. Det är klassisk höger-vänsterkonflikt och visar att partiernas åsikter och visioner skiljer sig. Det gör det lättare för väljarna att veta vad de röstar på.

Annons