Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom : Nationella fronten har tappat mark under flera veckor

Macron har blivit vald på ett socialliberalt program

Annons

Nyvalde franske presidenten Emmanuel Macron.

Liberalen Emmanuel Macrons seger i franska presidentvalet var allt annat än överraskande. I praktiken avgjordfes valet när Marine Le Pen gick vidare till andra valomgången. Opinionsmätningarna visade redan då att hon skulle förlora stort och få runt 40 procent av rösterna.

Allt över 40 procent hade därför varit en framgång för högerpopulisten Le Pen, allt under 39 procent ett bakslag. Nu fick Le Pen bara 34 procent.

Trenden har varit fallande under flera veckor. Länge låg Le Pen på runt 25 procent och det ansågs självklart att hon skulle gå vidare. Men veckorna före första valomgången började Le Pen tappa mark.

Hon gick vidare med 21,7 procent, men efter Macron med 23,8 procent. Hack i häl var borgerliga François Fillon på 19,9 och vänsterradikala Jean-Luc Mélenchon på 19,6. Hade första omgången varit en vecka senare kunde Le Pen ha slagits ut redan då.

Därefter har tillbakagången fortsatt. När Le Pen ställdes som den ena av två huvudkandidater blev det än tydligare att hon och hennes program mot invandring och EU, men för ökade offentliga utgifter, inte höll måttet.

Det kan vara ett tecken på att högerpopulismen har kulminerat. Ett annat var att tyska Afd med knapp nöd klarade den femprocentspärren för att komma in i delstatsparlamentet i Schleswig Holstein.

Macron har gått till val på reformer och liberaliseringar av fransk ekonomi. Det är en väsentlig skillnad mot socialister som Mitterand och Hollande. De vann valet på vänsterretorik, men tvingades sedan lägga om politiken när de kom till makten.

Macron har i praktiken stöd från stora delar högerflygeln i Socialistpartiet, men har blivit vald på ett mer marknadsinriktat socialliberalt program. Det bör ge större möjligheter att avreglera ekonomin och att förbättra företagares villkor. Glädjande nog har det kommit mer försonliga tongångar om Storbritannien och Brexit.

Macron har haft en närmast osannolik tur. Socialistpartiet valde en vänsterytter som kandidat och borgerliga Fillon blev nedsmetat av skandaler. Det gav ett utrymme, som tidigare har saknas, för en mittenkandidat som Macron.

Nu börjar dock allvaret. Macron behöver få ett starkt stöd i det kommande parlamentsvalet. Men det kan bli svårt. Hans eget parti är nybildat och både till höger och vänster finns en misstro mot Macron. Utan majoritet i parlamentet blir den annars så mäktige franske presidenten vingklippt.

Nästan hälften av väljarna i första omgången röstade på "välfärdskramare" eller på EU-skeptiker. Så Frankrike är delat mitt itu i synen på EU och om behovet att banta välfärdsstaten och att minska regleringar. Frågan är därför hur långt Macron förmår driva förändringar i ekonomin och för ett starkare EU.

Läs också: Cyberattack inför valet i Frankrike

Annons