Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Norra England i bakvatten sedan Ivanhoe?

Varför har Storbritannien stora regionala klyftor?

Annons

Kan vad som hände under riddartiden påverka än i dag, utöver att arrangera tornerspel?

Nyårsdagens tv-film Ivanhoe är inte riktigt i klass med Kalle Anka på julafton, men nästan. För egen del var det första gången på några år som jag tittade på i varje fall delar av filmen med dess berättelse om antisemitism, riddarkultur, motsättning och försoning mellan saxare och normander drygt hundra år efter den normandiska invasionen 1066 under Vilhelm Erövraren.

En teori är att författaren Walter Scott, som skrev boken 1820, i själva verket skrev om den då drygt 100 år gamla unionen mellan England och Skottland. Scott skulle vara en unionist som trodde på förening av skottar och engelsmän, likt Richard Lejonhjärtas tal om lika behandling av normander och saxare. I så fall en i våra dagar åter aktuell fråga.

För oss känns sent 1100-tal väldigt avlägset, men tidskriften Economist hävdar i sitt julnummer att den här tiden formade England fram till våra dagar. Economist är bestämd motståndare till att Storbritannien ska lämna EU, "Brexit", och lyfter fram tiden efter den normandiska erövringen som en tid då England blev en del av europeisk ekonomi och handel, "Brentry".

Normanderna uppträde brutalt mot de saxiska stormännen, tog deras land och byggde egna borgar. Men enligt Economist ökade handel och tillväxt under flera hundra år efter invasionen genom ökade ekonomiska kontakter med övriga Europa.

Vilhelm tillät judar att bosätta sig i England, även om de utvisades i slutet av 1200-talet. (Så det var klokt av Isak och Rebecca i Ivanhoe att flytta till den mer toleranta muslimska delen av Spanien). Slaveriet försvann från England. De engelska kungahusen behöll under lång tid land i Frankrike​.

Däremot gick det sämre för norra England. Där förekom flera uppror som Vilhelm slog ned mer stor brutalitet, befolkningen i städer som York minskade och många större gårdar förblev ödelagda. Det ledde till kraftigt ökad ojämlikhet, södra England drog ifrån ekonomiskt.

Även om norra England hur som helst hade haft svårt att hävda sig genom sämre klimat och längre från stora marknader tror Economist om de här händelserna påverkar än i dag. Storbritannien har Europas största regionala ojämlikhet och det är de nordliga delarna som är eftersatta. I norra England var stödet för att lämna EU, som av en del ses som en ny "fransknormanidsk" invasion, starkt.

I Sverige handlar politisk debatt sällan om hur historiska händelser påverkar dagens samhälle. Vi är väldigt nutidsorienterade.

Det är ändå svårt att tro att Vilhelm Erövrarens brutalitet i norra England för nästan 1000 år sedan avgjorde folkomröstningen om EU. Men det längre brittiska tidsperspektivet är värt att tänka på när Ivanhoe, om än på många punkter historiskt felaktig, visas nästa nyårsdag.

Annons