Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Öppna gränser ger låsta hus och stängda grindar

Vardagsbrottsligheten är lågt prioriterad

Annons

Enligt polisen begås hälften av bostadsinbrotten av internationella ligor.

Statsminister Stefan Löfven (S) vill ta i med hårdhandskarna mot de internationella stöldligor som härjar i Sverige. Uppemot hälften av alla bostadsinbrott kan enligt polisen begås av internationella kriminella ligor. Regeringen vill sätta ökad press på ligornas hemländer, enligt DN pekade Löfven bland annat ut Litauen, Polen och Rumänien.

Det talas om ökat samarbete mellan polis, Tullverket och Kustbevakningen. Låter utmärkt, men frågan är hur långt det räcker i dagens för polisen ansträngda läge.

Polisen kan i dag bara prioritera mord och grov våldsbrottslighet, även allvarliga sexualbrott som våldtäkt har fått lägre prioritet. Det har väckt berättigad upprördhet.

Men det innebär i sin tur att sådant som bostadsinbrott kommer ännu längre ned i prioriteringslistan. I sak rimligt, men ingen vidare tröst för alla som drabbas av bostadsinbrott, cykelstölder och andra vardagsbrott.

De flesta kommer ändå lyckligtvis inte att drabbas av mord, överfall eller våldtäkter. Betydligt fler riskerar däremot att råka ut för ett inbrott i bostaden.

Enligt polisen handlar det i ligorna inte om missbrukare, utan om yrkeskriminella. De har en strikt hierarki, och stjäl gärna guldsmycken hellre än skrymmande gods.

För alla dem som drabbas är det smärtsamt när polisen inte har resurser att försöka lösa inbrotten. Även de som inte drabbas direkt kan känna ökad oro och otrygghet.

Det brukar då varnas för medborgargarden. Så långt har det inte gått, men oroliga medborgare försöker skydda sig genom att försöka hålla bovarna borta. Grannsamverkan kan vara en bra åtgärd som både ökar samhörigheten och gör det svårare för tjuvarna. Larmbolagen får goda tider.

Jag har själv sett effekterna i fritids- och permanentområden på Södertörn. Med argumentet att ligorna ofta kommer via hamnen i Nynäshamn blir vägbommarna allt fler. Det skapar ökat krångel. Tillgängligheten till vatten och natur minskar.

Kanske kunde kommunala poliser skapa en bättre närhet och få större inriktning på vardagsbrott. Samtidigt krävs mer polissamarbete över gränserna, vilket kräver centrala polisinsatser. Stefan Löfven är på rätt spår med att sätta press på andra EU-länder.

Men till stor del handlar det om de öppna gränserna i EU. Den fria rörligheten har många fördelar, som att det har blivit lättare att studera och arbeta utomlands.

Men de forna öststaternas inträde har även lett till stora ekonomiska klyftor inom EU och har gjort det lättare för organiserade ligor att operera. Så öppna gränser kan tyvärr också bidra till fler låsta hus och avspärrade bostads- och fritidshusområden.

Läs mer: Debatt: M: Polisen måste prioritera vardagsbrotten

Låga trösklar för att skriva av brott

Insändare: Vem granskar hur poliskåren sköter sig?

Annons