Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Ovisshetens tid för svenskt försvar och säkerhet

Kan vi fortsätta som förut och vara ett av de mest Rysslandkritiska länderna i Europa?

Annons

Donald Trump vill ha oljedirektören och Putinvännen Rex Tillerson som utrikesminister. Här får Tillerson en medalj av president Putin.

Donald Trump har nominerat den Putinvänlige oljedirektören Rex Tillerson som ny utrikesminister.

Om han nu blir godkänd i senaten, det verkar inte alldeles säkert. Republikanska Putinmotståndare kan sätta käppar i hjulet.

Det troliga är dock ändå att Tillerson blir godkänd. Han ska också ha stöd av tidigare pragmatiska utrikesministrar som Condoleezza Rice och James Baker, vilket kan verka lugnande.

Utnämningen väcker dock fler frågetecken om vilken Rysslandspolitik USA kommer att föra efter att Donald Trump tillträder som president. Sverige tillhör de länder i Europa som har haft den mest tydligt kritiska inställningen till Ryssland. Men vad händer om USA som motvikt till Putin och Ryssland försvagas eller försvinner?

Nu ser det ut som om det blir nej till affärerna i Slite och Karlshamn för rysktyska gasledningen Nord Stream 2. Militärledningens avrådan och oppositionspolitikers kritik fick regeringen att agera.

Finland gör dock en helt annan bedömning. Hangö och Kotka ska bli logistikcenter vid byggandet, rör ska lagras och arbetstillfällen skaps. Finsk säkerhet anses inte hotad.

Det kan vara möjligt att Ryssland, i varje fall här och nu, inte har några andra planer än att bygga gasledningen. Då blir ett ensidigt svenskt nej till praktiskt samarbete en åtgärd som i sig kan väcka ilska och provocera Ryssland.

Det kan Sverige ha råd med om vi har USA, som under president Obama har varit emot gasledningen, bakom ryggen. Men om det stödet saknas under Trump. Är det då mer riskfyllt att öppna svenska hamnar eller säga nej?

Säkerhetspolitisk osäkerhet är farlig och besvärlig. Men där är vi nu.

Däremot vet vi att i osäkra tider gäller det att se om sitt hus. Därför vore det oansvarigt att avstå från att skyndsamt stärka försvaret.

Annons