Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Populister i norsk regering

Norsk politik är lika fast tvärtom

Annons

Grattis, Norge!

I dag är det Norges nationaldag 17 maj. Då brukar skillnaderna i firande mellan Sverige och Norge lyftas fram. Mer folkligt och brett i Norge. Så Grattis Norge! Norge är ett av länderna Sverige handlar mest med, och många svenskar arbetar i Norge. Norska är lätt att förstå.

Partisystemet är också det som är mest likt det svenska, men bevakningen av norsk politik sker ändå långtifrån löpande. I september är det riksdags (stortings)val, och veckorna innan kommer säkert bevakningen i svenska medier vara intensiv. Men däremellan handlar det om enstaka nedslag.

Här tror jag att de stora partierna är bättre. Socialdemokraterna och Moderaterna verkar ha väl utbyggda kontakter med sina norska systerpartier. Politiken i Norge är lik vår, men samtidigt tvärtom. Norge röstar året före Sverige, och 2013 bytte landet från en rödgrön till en borgerlig regering. 2014 gjorde Sverige tvärtom.

I höst vill norsk en högerregering bli omvald, nästa år en svensk rödgrön. I Sverige finns olika åsikter om samarbete med Sverigedemokraterna, men alla andra partier, även Moderaterna, är överens om att SD inte ska vara med i regeringen. I Norge regerar Moderaternas systerparti Höyre med högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FrP), som dock saknar SD:s rasistiska rötter.

Det går bra för norska Sentern, liksom för svenska Centern. Båda med populära nya ledare, och båda talar om att hela landet ska leva. Men norska Sentern är mer kulturkonservativt, och benhårda EU-motståndare. Partiet vill säga upp EES-avtalet. Sentern står också på den rödgröna sidan, och hoppas bilda regering med Arbeiderpartiet (S). V:s systerparti SV var med i den förra rödgröna regeringen. Det stod partiet dyrt, och SV ligger ännu på bara runt 4 procent i opinionsmätningarna.

Liberala Venstre och Kristelig folkeparti (KD) ville inte sitta i samma regering som Frp, men har stött regeringen i stortinget. Det har givit dålig utdelning bland väljarna, båda partierna ligger runt fyra procent. Sämst går det för Venstre. Norge har en fyraprocentspärr, om än mindre drakonisk än i Sverige. Flera partier ligger runt spärrgränsen, och vilka som kommer över kan avgöra regeringsfrågan. Så där finns en likhet med Sverige.​

Annons