Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Räkna inte ut den socialdemokratiska kameleonten

Svenska Socialdemokraterna har varit bra på att anpassa sig

Annons

Är Socialdemokraterna pragmatiska som de brittiska Konservativa, världens äldsta och mest framgångsrika parti? Bilden visar premiärministern och partiledaren Theresa May i den pågående valrörelsen.

Det är inga roliga tider för Socialdemokraterna i andra länder. Socialistpartiets kandidat i Frankrike fick drygt 6 procent. Frågan är om partiet ens överlever när nye presidenten Macron har bildat ett nytt pragmatiskt mittenparti.

I Nederländerna gick Socialdemokraterna också in i ett "slukhål" och fick runt 6 procent. Brittiska Labour ser ut att gå emot ett klart nederlag i parlamentsvalet i början på juni. Socialdemokratiska partier i Sydeuropa har tappat stöd eller utplånats när vänsterpopulistiska partier har gått framåt.

Ett tag såg det bättre ut i Tyskland. Socialdemokraterna (SPD) plockade hem EU-parlamentarikern Martin Schulz som kanslerskandidat och gick upp till runt 30 procent i opinionsmätningarna. Men det varade inte länge, i varje fall inte fram till valet i september.

Nu har SPD förlorat tre delstatsval i rad, och stödet i opinionen är åter en bra bit under 30 procent. Partiet sitter fast som mindre part i en koalition med kristdemokratiska CDU under Angela Merkel.

Så det är gott om spådomar om att Socialdemokraternas tid är ute. Liksom gott om allmänna påpekanden om att traditionella partier tappar mark, medan nya partier och rörelser går framåt.

Det stämmer dock inte överallt. Tyska CDU klarar sig hyfsat. De brittiska Konservativa (Tories) är världens äldsta politiska parti och ser ut att gå mot en klar valseger i juni. Det finns goda skäl att kritisera De Konservativa för att de underskattar problemen med att lämna EU och för att de kan riskera den brittiska unionen då det fanns en klar majoritet i Skottland för att stanna kvar i EU.

Men faktum kvarstår. Tories ser ut som det ser ut nu att slå ut högerpopulistiska Ukip och till och med vinna nya mandat i Skottland. Så världens äldsta parti har återigen visat att det kan anpassa sig till nya strömningar bland väljarna och behålla ett starkt stöd.

De svenska Socialdemokraterna har också över tid visat förmåga att anpassa sig till tidens strömningar. Mer vänster när det blåser vänstervindar, mer marknadsinriktade när det blåser frihetsvindar. Just nu för fler poliser och för ett starkare försvar, vilket är i samklang med en tuffare tidsanda.

Därför är det inte säkert att Socialdemokraterna går samma dystra öde till mötes som systerpartierna i flera länder. De lär aldrig komma tillbaka till forna tiders styrka, då valresultat under 40 procent ansågs som katastrofalt.

Men de behöver inte hamna i något "slukhål". För de har också likheter med Tories i förmågan att anpassa budskapet. Så svenska S kan på det sättet vara mer likt Tories än mer dogmatiska systerpartier som brittiska Labour.

Annons