Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Rasistförbud gör alla tillåtna organisationer till ickerasister?

Annons

Förbud med förhinder

Kunde ett återinfört förbud mot politiska uniformer göra NMR-manifestationer mindre hotfulla?Foto: Ulf Palm

Det är svårt att bemöta demokratins fiender, i synnerhet om de uppträder hotfullt. Det finns goda skäl, att som krönikören Lena Hörngren skrivit i VLT, fundera på hur demokratin bättre kan skyddas mot våldsbenägna och hotfulla.

I så svåra frågor borde det krävas ordentlig eftertanke i stället för snabba utspel från ansvariga politiker. Men i stället har regeringen gått ut med att grundlagen redan tillåter förbud mot rasistiska organisationer och att ett sådant förslag ska utredas. På Socialdemokraternas hemsida talas om att just förbjuda rasistiska organisationer.

I så svåra frågor borde det krävas ordentlig eftertanke i stället för snabba utspel från ansvariga politiker.

Övriga partier hade inte fått reda på förslaget, trots att inskränkningar i föreningsfriheten, om de alls ska ske, bör fattas i bred enighet. Liberalerna och Vänsterpartiet är skeptiska mot idén att förbjuda organisationer, medan Moderaterna menar att ett förbud måste gälla alla våldsbejakande, inte bara rasister till höger. De har ett eget förslag, som även KD varit inne på, där det skulle vara förbjudet att tillhöra eller stödja våldsbejakande organisationer, men åsikterna skulle inte förbjudas.

Det är inte första gången partiförbud har diskuterats. Det borde sakligt sett ha varit mer angeläget när nazister och kommunister aktivt stödde varsin aggressiv diktatur i Sveriges närhet.

Ett skäl att det aldrig genomfördes var oenigheten om vilka partier som skulle förbjudas. Nazister, kommunister eller båda. En liknande åsiktsskillnad tycks åter dyka upp, Moderaterna vill förbjuda våldsbejakande både till höger och till vänster, Socialdemokraterna talar om rasistiska organisationer.

Moderaterna vill förbjuda våldsbejakande både till höger och vänster, Socialdemokraterna talar om rasistiska organisationer.

Nu får polisen kritik för att vara för passiv och inte använda gällande lagar för att komma åt demokratins fiender. Under 1960- och 70-talet gällde oron från vänster inte att odemokratiska partier skulle vinna val, utan kupper från polis och militär. Som i Chile, Grekland med flera.

Därför gällde det då att inskränka polisens möjlighet att agera och hindra demonstrationer. Onekligen ironiskt att polisen nu i stället får kritik för att vara för passiv och tillåta för mycket.

Klarade sig demokratin förr i ett farligare läge utan partiförbud bör det gå nu också, men polis och andra myndigheter borde agera mer bestämt mot våldsamheter och hets. I andra länder har terrorgrupper som IRA och ETA förbjudits (Men deras politiska grenar har ändå fortsatt varit lagliga.)

Klarade sig demokratin förr i ett farligare läge utan partiförbud bör det gå nu också

Det sägs att om obehagliga åsikter och grupper inte förbjuds betyder det att de accepteras av samhället. I själva verket är det tvärtom.

Med ett rasistförbud blir alla ickeförbjudna också ickerasister. Det finns olika uppfattningar om SD och Alternativ för Sverige är rasistiska, men med ett förbud som inte omfattar dem skulle de få lagens godkännande av att vara "ickerasister". Förbud kan också kringgås genom att ständigt bilda nya partier, så det kunde bli mycket merarbete för domstolar.

I min ungdom var jag emot förbudet mot politiska uniformer. Politiskt avskaffades det inte, men upphävdes på 1990-talet av domstolar som grundlagsstridigt.

Det borde omprövas. Visserligen blir det gränsdragningar när aktivister iförda partijackor gör hembesök eller delar ut flygblad, men nog kunde ett uniformsförbud få extremister att verka mindre hotfulla och sammansvetsade vid demonstrationer.

Men i stort gäller gamla sanningar. Åsikter bör bemötas, inte förbjudas. Det finns ingen annan långsiktigt effektiv metod att värna demokratin än att den breda majoriteten i handling ger partier och grupper som värnar det öppna samhället sitt stöd.

Åsikter bör bemötas, inte förbjudas.

Anmäl text- och faktafel

Annons