Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Republikanerna är som om Sverigedemokraterna och Moderaterna skulle samsas i samma parti.

Annons

Bakslag för Donald Trump

Republikanen Roy Moore förlorade senatsvalet i Alabama.Brynn Anderson/AP

Förr röstade sydstaten Alabama alltid på Demokraterna, och de lokala Demokraterna försvarade rasåtskillnad. Men det var innan domstolar och de Demokratiska presidenterna Kennedy och Johnson drev igenom ett slut på rassegregationen.

Därefter har Republikanerna gradvis ökat sitt stöd i sydstaterna och Donald Trump vann Alabama överlägset. Men nu förlorade Republikanerna ett fyllnadsval till senaten i Alabama.

Det har lett till spekulationer om att Republikanerna kan stå inför ett katastrofval 2018, då en tredjedel av senaten och hela representanthuset står på spel. Tanken är att om Demokraterna kan vinna Alabama kan de vinna överallt.

Det finns dock flera hakar. Republikanerna hade en undermålig kandidat i Roy Moore. Han står långt till höger, är kristen fundamentalist, hade avsatts som domare och anklagats för otillbörliga sexuella närmanden mot tonårsflickor. Många etablerade Republikaner tog avstånd från Moore, men han hade president Donald Trumps stöd.

Demokraten Jones verkar ha vunnit genom relativt högt valdeltagande bland de pålitligt Demokratiska svarta väljarna, medan en hel del som brukar rösta på Republikanerna avstod från att rösta eller skrev in ett annat namn.

Av de senatsplatser som ska väljas 2018 innehas 25 av Demokraterna och bara åtta av republikanerna. I representanthuset gynnas Republikanerna av valkretsindelningen.

Därför kan det bli svårt för Demokraterna att vinna majoritet, och särskilt en så stor majoritet att de skulle kunna avsätta Donald Trump genom riksrätt. Men det pågår ett inbördeskrig i Republikanerna. där populistiska Trumpanhängare utmanar mer måttfulla Republikaner.

Så blir det när det finns två dominerande partier. Det är som om Sverigedemokraterna och Moderaterna skulle samsas i samma parti. Demokraternas bästa chans att göra ett bra val 2018 är att Trumpfalangen vinner interna strider och att Republikanerna får fler undermåliga kandidater som Roy Moore.

Annons