Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Rysartombola i franska presidentvalet

EU kan skakas om rejält

Annons

Valrörelsen i full gång. På bilden anhängare Marine Le Pen.

På söndag är det första omgången i presidentvalet i Frankrike. Får ingen kandidat 50 procent av rösterna går de två med flest röster vidare till en andra omgång.Systemet är gjort för två större partier och flera mindre. De två stora partiernas kandidater ska få flest röster och ställas mot varandra i en avgörande omgång.

Men stödet för Socialistpartiets kandidat Hamon har kollapsat och borgerliga högerns Francois Fillon har påträffats med flera fingrar i syltburken. Som att ha anställt sin fru för skattepengar utan krav på arbete.

Fyra kandidater ligger mycket nära varandra i opinionsmätningarna: högeryttern Marine Le Pen, vänsteryttern Jean-Luc Mélenchon, Fillon och vänstermittenkandidaten Emmanuel Macron.

I ett sådant läge blir valsystemet närmast ett lotteri. Några procentenheter upp eller ned kan bli helt avgörande.

Skräcken för EU och marknaden vore om Le Pen och Mélenchon går vidare. Le Pen vill lämna euron, och hindra invandring och kräva ett nytt avtal med EU.Mélenchon vill öka offentliga utgifter, höja skatter med upp till 100 procents marginalskatt. Han menar att EU måste ändra euroreglerna och att Frankrike under hans ledning annars kommer att bryta mot regelverket.

Macron vill stärka EU och hålla fast vid eurons regler. Han vill också avreglera och sänka skatter. Men Macron har inget etablerat parti bakom sig. Fillon har en för fransk politik radikal avregleringsplan. Lägre skatter, längre arbetstid och färre statsanställda. Men också en moralkonservativ dagordning och önskan om bättre relationer med Ryssland.

Går Macron och Fillon vidare skulle det höras en djup kollektiv suck av lättnad i EU och franskt etablissemang. Men skulle Mélenchon och Le Pen gå vidare, även om parlamentsvalet senare kan ge mer politisk balans, lär det bli panik. Då kan britternas utträde i jämförelse framstå som en tebjudning.

Annons