Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: S-kameleonten byter färg

Har högerpopulismen kulminerat?

Annons

Stefan Löfven lovar tuffare tag i riktlinjer inför S-kongressen

Socialdemokraterna har fått både beröm och kritik för att vara en kameleont. De anpassar politiken efter opinionsvindarna, och har förblivit det största, och tidvis dominerande, partiet i Sverige.

Men det har också givit andra partier och opinionsbildare inflytande. Har de sett ut att ha framgång i opinionen har S-kameleonten ändrat färg.

Det senaste året har mycket handlat om oro, brottslighet och gängkriminalitet. Så nu är det tuffare tag som gäller när Socialdemokraterna presenterar riktlinjerna inför vårens kongress. Det gamla Tony Blair-citatet "Tuff mot brott och tuff mot brottens orsaker" kom åter till användning.

Det handlade om tuffare tag. Den mer restriktiva invandringspolitiken ska ligga fast, det ska bli lättare att avhysa tiggare, fler poliser i utsatta områden, tydligare eller hårdare straff, skolplikt till 18 år. Tuffare arbetslinje: "den som kan arbeta ska arbeta".

Oppositionen till höger kan säga "för lite och för sent", men jämfört med tidigare är det en omsvängning från Socialdemokraterna. De är också mer försiktiga i kritiken av privata alternativ i välfärden. Nu handlar det om skolan, inte om vård och omsorg.

Något har ändå hänt. Nu ligger Socialdemokraterna på 25-30 procent i opinionen, tidigare blev de stressade om stödet föll under 40 procent. Dominansen är bruten.

Socialdemokraternas bästa hopp om att fortsätt regera är borgerlig splittring och misstro hos många väljare mot samarbete med Sverigedemokraterna. Det finns nog en del borgerliga väljare som hellre har 40 år med S än ett år med SD.

Det är inte heller bara i Sverige som Socialdemokraterna har det kämpigt. I går var det två fyllnadsval i Storbritannien, där Labourpartiet förlorade ett mandat till De styrande Konservativa. Labour ligger långt efter De Konservativa i opinionsmätningarna, misstron mot den vänsterradikale ledaren Jeremy Corbyn är utbredd.

Det finns för all del några utländska glädjeämnen för Socialdemokraterna. Det är ingen slump att norska Arbeiderpartiet ofta lyfts fram. Norska Socialdemokraterna ligger i opinionsmätningar med 35 procent långt över valresultat och vad svenska S har. I Tyskland har det också gått bättre för Socialdemokraterna efter att pampen i EU-parlamentet Martin Schulz blev kanslerskandidat.

På andra håll är det likt Storbritannien kärvare. Enligt mätningarna kommer Socialdemokraterna i Nederländerna att i valet om ett par veckor förlora två tredjedelar av mandaten och få mindre än 10 procent av rösterna. Socialisternas kandidat i Frankrike ser ut att ha svårt att gå vidare till andra omgången.

Socialdemokraterna har i flera länder haft svårt att hantera industrins fall och identitetspolitikens uppgång. De har förlorat arbetarväljare till högerpopulister och storstadsbor till gröna och till socialistisk vänster.

Det vore på sitt sätt bra om breda större partier både till höger och vänster kan klara sig. En politik med bara nisch- och missnöjespartier kunde bli rörig och handlingsförlamad.

Där finns även några tecken på att den högerpopulistiska vågen har kulminerat. Ukip misslyckades i de brittiska fyllnadsvalen, och i Tyskland har AfD fallit ner till under tio procent i mätningarna. Slår den trenden igenom i fler länder skulle många dra en suck av lättnad.

Annons