Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: SD har fel, ingen allsmäktig Juncker i EU

EU handlar om att ge och ta

Annons

Sverigedemokraterna är EU-motståndare. Bilden är från EU-valet 2014.

Sverigedemokraterna och deras EU-parti EFD, där bland annat brittiska Ukip ingår, har haft helsidesannonser i flera tidningar, däribland tre i VLT. Däremot hittills inga i Bbl/AT, FP eller SA.

Annonsen består av text och en stor bild av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som beskrivs som Europas mäktigaste man.

Annonserna kan i alla fall bidra till att Juncker blir mer känd.

Juncker är tämligen okänd. Och han har makt. Så långt har SD och EFD rätt.

Men Europas mäktigaste? Det är att överdriva och försöka skrämmas.

Visst har EU-kommissionen makt, och det stämmer som SD skriver att bara kommissionen kan föreslå nya EU-lagar. Men det ger mer makt att fatta beslut om lagar och regler än att föreslå dem.

Besluten fattas av medlemsländerna, ofta tillsammans med Europaparlamentet. SD framhåller också att Juncker inte är folkvald. Men det borde EU-skeptiker som SD gilla.

För vore Juncker vald av folket i EU skulle kommissionen ha starkare skäl för kräva mer makt åt EU centralt. Så för EU-skeptiker är det en fördel att de ledande i EU inte är kända eller folkvalda. Den med störst makt i Europa är Tysklands förbundskansler Angela Merkel, inte Jean Claude Juncker.

EU-samarbetet handlar om att förhandla och kompromissa. Det finns skäl att vara vaksam mot att lämna över makt till EU. Men det finns också viktiga fördelar, som att samma regler för handel gäller eller att det går att arbeta och studera i hela EU.

Det är frestande att gilla när EU bestämmer om man håller med om besluten, men vara mot centralstyrning när andra har majoritet. SD är EU-motståndare och vill ha en hård flykting- och invandringspolitik.

De andra partierna vill ge EU mer makt över asylpolitiken, men en kompromiss i EU kan mycket väl innebära en mer restriktiv flyktingpolitik än frivilligorganisationer och flera svenska partier vill ha. Nog vore det ödets ironi om delar av SD:s flyktingpolitik infördes genom bindande EU-beslut.

Annons