Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: SD-ledning misstror distrikt och medlemmar

Annons

Små steg mot lokala SD-listor

Partiledningen med Jimmie Åkesson vill behålla greppet över SD:s riksdagslista.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Partiernas beslut om listor duggar nu tätt. Det handlar då om hur lokala organisationer vill rangordna namn.

Men det gäller inte Sverigedemokraternas riksdagslista. De har tidigare haft en enda lista för hela landet. Det har lett till att Västmanland har haft SD-ledamöter från andra delar av landet, vilka inte har engagerat sig lokalt.

Nu ser partiet ut att ta några små steg mot att ge lokala kandidater större utrymme. Valberedningen vill att de första 60 (!) namnen ska vara gemensamma på alla listor. De har presenterat de 60 namnens hemlän, och då finns Ann-Christine From Utterstedt från Västerås och den ekonomiskpolitiska talespersonen Oscar Sjöstedt, från Skinnskatteberg, med på listan. From Utterstedt har redan gott om uppdrag, hon sitter i Västerås kommunfullmäktige och i regionfullmäktige, liksom i kyrkliga fullmäktige.

From Utterstedt har redan gott om uppdrag, hon sitter i Västerås kommunfullmäktige och i regionfullmäktige, liksom i kyrkliga fullmäktige.

Det skulle dock vara lokala namn på plats 61-72, så SD ska den här gången ha en lista för varje valkrets. Sjöstedt står på plats 7, men även From Utterstedt med plats 48 skulle med dagens opinionssiffror ha goda möjligheter att bli invald i riskdagen. Men det är dessutom oklart om plats 48 kommer att gälla i Västmanland.

Valberedningen talade även om att de 60 namnen inte ska ha samma ordning på alla listor, utan lokala namn ska placeras högre. Så kanske kommer From Utterstedt att stå högre upp just på Västmanlandslistan.

Det är den centrala valkonferensen som bestämmer namnen, inte som i andra partier lokala nomineringsmöten. Valberedningen vill peta några kontroversiella namn, som Kent Ekeroth och förre partiledaren Mikael Jansson. Får de komma tillbaka som lokala namn på hemlänens lista och försöka kryssa sig in?

I grunden handlar det om att partiledningen inte litar på medlemmar och distrikt. Kanske förståeligt efter alla bråk och avhopp.

I grunden handlar det om att partiledningen inte litar på medlemmar och distrikt. Kanske förståeligt efter alla bråk och avhopp.

Men ska SD vara ett mer vanligt parti måste toppstyrningen brytas. Men går det någonsin i ett parti som lockar missnöjda och extremister?

Läs mer:

Ledare: Det blir allt "vildare" i politiken

Debatt: SD: Ägare ska kunna bedriva skogsbruk

Debatt: M går i SD:s ledband

Annons